Premiere tutvustab taas uusi koreograafe tantsumaastikul

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Flickr/ Mostly Dans

Eesti nüüdistantsumaastiku tähtsamaid uusi koreograafe tutvustav sari Premiere leiab aset juba 11. korda ning sel korral saavad oma debüüte Sõltumatu Tantsu Laval tutvustada noored koreograafid Ingrid Mugu ja Allar Valge. Debüütlavastused etenduvad 2., 3., 15. ja 16. juunil Sõltumatu Tantsu Laval ja 8. juunil Tartus Alexela Loomelaval.

Premiere on sari lavastajadebüüdiks, mis pakub professionaalset platvormi koreograafidele loomaks oma esimest liikumisel põhinevat lavastust. Varem on Premiere’i sarjas oma debüüdi teinud ning nüüdistantsu väljal tuule tiibadesse saanud sellised tuntud tantsukunstnikud, nagu Sveta Grigorjeva, Joanna Kalm, Karl Saks, Helena Krinal, Jaan Ulst jt.

Käesoleva 2021. aasta Premiere’i formaat on erinev võrreldes varasematega, kui programm oli avatud ka rahvusvahelistele huvilistele ja valikud toimusid erinevates etappides avalike ettenäitamiste põhjal. Selleaastane Premiere on kui üleminek uuele formaadile, mille kohaselt pole enam piiranguid lavastuse esietenduse aja, koha, trupi suuruse ega kestuse osas. Sõltumatu Tantsu Lava sarja korraldajana usaldab koreograafide erinevaid suundumusi ja nägemusi tantsulavastusest, millega kaasneb ka koreograafidele varasemast suurem vastutus.

«Juba 11. korda toimuv sari on teinud läbi mitmeid arenguid, kuna aastate jooksul on tantsumaastik oluliselt muutunud ning võimalused tulla välja oma esimese lavastusega on tunduvalt avaramad ja mitmekesisemad kui 12 aastat tagasi. Demokraatia ja väljendusvõimaluste avardumisega on senisest aina keerulisem leida tähelepanu oma loomingule. Kultuuriväli on killustatum kui kunagi varem. Premiere’i sari ongi siinkohal toeks, pakkudes osalevatele koreograafidele võimalust Sõltumatu Tantsu Lava kaasproduktsiooniks ja tuge: alates lavastusele vahendite ja toetuse taotlemisest kuni etenduste turunduse ja kommunikatsioonini. Sari käib ajaga kaasas ja kohaneb ning käesoleva aasta valikud on tehtud vastavalt kaasaegse tantsu valdkonnas toimunud muutustele ja koreograafide endi algatusele,» kommenteerib Premiere’i sarja uuenenud formaati Sõltumatu Tantsu Lava juht Triinu Aron.

Ingrid Mugu debüüt «Põlemine» võtab vaatluse alla õppimise protsessis oleva inimese tunded, aistingud ja mõtted, selle «miski»,  mis meid ajendab ja tagant lükkab, aga ka murdumishetked, mil põlemisest võib saada läbipõlemine. Mugu seob oma lavastuses flamenkoesteetika ja -kaanonid, elektroakustilise muusika ja kaasaegse liikumiskeele. Tantsija kaaslaseks laval on bata de cola (šlepiga kleit). Ta on abistav partner ja antagonist, ta on mäetipp, mida ületada ja kuristik, kuhu kukkuda. Täius ja ebatäius käsikäes.

Ingrid Mugu (1996) on 2019. aastal TLÜ Koreograafia BA lõpetanud tantsuõpetaja, koreograaf ja tantsija. Seitse aastat on ta olnud tantsuansambli Sõleke õpetaja ning sama kaua tegelenud flamenkotantsuga. Ta on  osalenud mitmes erinevas flamenko töötoas nii Eestis kui Hispaanias ning on ArteFlamenco stuudio esinemistrupi liige.

Allar Valge kirjeldab oma uuslavastust «Love me Tinder» järgnevalt: «Nad ei ole rikkad ega vaesed, õnnelikud ega kaljuserval, intelligentsed ega idioodid. Nad on alati keskmised. See on õnn ja õnnetus samal ajal. Keskmine olla on mugav ja turvaline, aga kui standardid on lubamatult kõrged, siis hakkab paratamatult juhtuma tobedaid asju. «Love me Tinder» pakub olukorra moodsa aja elust, kus reaalne ja virtuaalne elu on omavahel tihedalt põimunud ning unistused ja tegelikkus valusas kõverpeeglis.»

Pärast Tallinna Ülikooli koreograafia osakonna lõpetamist 2018. aastal on Allar Valge (1996) osalenud tantsijana mitme teatri ja koosluse (Estonia Teater, Vene Draamateater, Fine5 Tantsuteater) produktsioonides nii revüü-, tantsu-, ooperi- kui draamalavastustes. Lisaks on tal kogemused stepp- ja svingtantsijana. Ta on teinud kaasa ka mitmes eriprojektis nii kaamera kui ka vahetu publiku ees.

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on teater ja kaasaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. STL keskendub liikumise ja kehaga tegelevate lavastuste väljatoomisele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi. Lisaks etendustele toimuvad STLis töötoad, loomingulised ja uurimuslikud residentuurid, loengud, korraldatakse nüüdistantsu uute tulijate platvormi Premiere. STL on võtnud selge positsiooni Eesti nüüdistantsu arendaja ja valdkondliku eestkõnelejana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles