Rasmus Puuri viiulikontsert pälvis LHV heliloomingu preemia

Copy
Rasmus Puur dirigeerimas.
Rasmus Puur dirigeerimas. Foto: Siim Vahur

LHV panga 6000-eurose heliloomingu preemia Au-tasu pälvis Rasmus Puuri «Viiulikontsert». Preemiale oli nomineeritud kümme mullu valminud heliteost.

«Kandidaatide nimekiri oli äärmiselt mitmekesine ja põnev, sisaldades endas tõsiselt palju huvitavaid ja häid teoseid,» ütles dirigent ja žüriiliige Kristiina Poska. «Mulle jäi silma üldine tendents pürgida ilu, mõtestatuse, hingestatuse ja harmoonia poole ning kui me võtame kaasaegset kunsti kui teatavas mõttes ühiskonna peeglit, siis räägib see meie kohta üsnagi palju,» selgitas Poska.

«Rasmus Puuri «Viiulikontserdi» puhul on tegemist äärmiselt sügavamõõtmelise teosega, mis on meisterlik nii oma viiuli- kui orkestrikäsitluselt, tugeva dramaturgia- ja vormitunnetusega ning mis ehk isegi kõige tähtsam – selge kvaliteediga puudutada meid sügavuti ning endaga jäägitult kaasa viia,» ütles Poska ja lisas, et me võime olla tõsiselt uhked niivõrd potentsiaalika noore helilooja üle ning tema viiulikontserdi puhul on tegemist teosega, mis vääriks tähelepanu kahtlemata ka rahvusvahelisel tasandil. 

Lisaks Krisiina Poskale kuulusid žüriisse Helena Tulve heliloojate liidust, metsosopran Iris Oja ja Kerri Kotta muusikateaduse seltsist. Konkursižürii esinaine oli Tiia Teder Klassikaraadiost.

Žüriiliige Kerri Kotta lausus, et «Viiulikontsert» on tunnistus muljetavaldavast arengust, mille Rasmus Puur on heliloojana läbi teinud. «Teos on psühholoogiliselt tundlik, väljendusvahenditelt rikkalik ja mitmeplaaniline ning vormiliselt monumentaalne. Viiulikontserdiga on Rasmus Puur astunud esimese sammu eesti sümfoonilise muusika väljapaistvate loojate hulka,» ütles Kotta. 

Juba kuuendat korda välja antud preemia eesmärk on väärtustada aktiivseid heliloojaid ja tuua esile rahvusvahelist kõlapinda vääriv uus helitöö.

Varasematel aastatel on LHV uue heliloomingu autasu pälvinud Liisa Hirsch, Toivo Tulev, Erkki-Sven Tüür, Helena Tulve ning Märt-Matis Lill.

Tänavu osales konkursil rekordiliselt 52 teost 42 heliloojalt. Kandidaate esitasid nii üksikisikud, muusikakollektiivid kui ka muusikaorganisatsioonid. 52 teosest valiti välja kümme nominenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles