Telliskivi Loomelinnakus avatakse kolmas Valgevene protestidele pühendatud näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Diana Olesjuk

Teisipäeval, 4. mail kell 18 avatakse Telliskivi Loomelinnaku õuealal Valgevene kaasaegse kunsti pop-up näitus «Uus Valgevene kunst». Tegemist on kolmanda Valgevene protestile pühendatud väljapanekuga, mis sel korral keskendub värskele kaasaegsele kunstile.

Näituse «Uus Valgevene. Kunst» eesmärk on tutvustada kaasaegset Valgevene kunsti ning seeläbi juhtida tähelepanu Valgevenes toimuvatele repressioonidele ja kohaliku rahva võitlusele inimõiguste eest. Telliskivi Loomelinnaku välialal eksponeeritud väljapanekul on esindatud 10 teost seitsmelt kunstnikult.

Valgevene 2020. aasta sündmuseid saatis maailmas suur tähelepanu. Pildid ja videod tänavatel toimuvast – rahvarohked protestid, vigastatud protestijad, võimude vägivaldne rahutuste mahasurumine jne – korjasid miljoneid klikke sotsiaalvõrgustikes. Ühel hetkel aga meedia väsis protestide kajastamisest, sest emotsioon kannatanute nägudel ei olnud enam piisavalt mõjuv. Ulatuslikke repressioone rakendav Lukašenka režiim näitab praegugi oma jõhkrust. Sellele vaatamata seisab rahvas endiselt oma vabaduste eest, riskides trellide taha sattumisega. 15. aprilli seisuga on Valgevenes tunnistatud 354 inimest poliitvangiks ning tuhandeid on represseeritud 2020. aasta jooksul.

2020. aastal 9.–11. augustil korda saadetud ebainimlik vägivald pani valgevenelasi ümber mõtestama oma olemust, veelgi teravamalt teadvustama oma õigust vabadusele ja iseseisvusele, aga ka eristuvale kultuurile ja kaasaegsele kunstile. Protestiliikumise käigus on tekkinud midagi enneolematut Valgevene kultuurimaastikul – aus kunst, mis peegeldab ilustamata ühiskonna valu, viha, jõuetust, hirmu, lootusetust ja kunstnike enda positsiooni kodanikena. Uus Valgevene kunst on uue Valgevene algus.

Näitusel löövad kaasa Lizaveta Antropava, Mihkail Mishuk, Yana Chernova, Nick Osadchiy, Lilia Kvatsabaya, Sviatlana Safia Dzemidovich ja Anastasia Rydleuskaya.

Näitus on valminud MTÜ Eesti-Valgevene Ühing toetusel ning on üleval Telliskivi Loomelinnaku välialal Kolme Puu galeriis (IDA raadio vastas) kuni 28. juunini 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles