Kolm uut näitust Tartu Kunstimajas

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Krista Mölder

Alates 3. maist on Tartu Kunstimajas avatud kolm uut näitust: suures saalis Krista Möldri isikunäitus «Sinilind. Teisele minale», väikeses saalis Siim Elmersi isikunäitus «Seniit»ning monumentaalgaleriis Jaanus Samma isikunäitus «Muster».

Krista Mölder «Sinilind. Teisele minale»

Fotograafia piirid kehtestab inimsilma nägemisvõime. Mölder mängib nende piiridega, katsub neid, nagu jalg katsub vett: sellesse sisenedes, sellel end ümbritseda lastes. Vesi on leige, enam-vähem kehatemperatuuril, mistõttu piiri ületamine, keskkonnavahetus on vaevu tajutav. Valgusest, fotograafia vahendist, on kunstnik teinud endale ainese. Traditsiooniline aines, objektid, pinnad ja vormid, tihke mateeria, mis valgust värvitoonides peegeldab, on siin loobunud vastupanust – nagu veepind, mida jalg tahab katsuda.

Siim Elmers «Seniit»

Igal kevadel, kui lumi sulama hakkab ja ilm halliks pöörab, tean, et varsti tuleb päike. Märtsis ja aprillis on päike eriti ere ja kõrvetav. Päike mõjutab kõike, valgus on halastamatu jõud. Kontsentreeritud kujul on päikesekiired nii kuumad, et põletavad. Mina kontrollin läätse, aga päike seab piirangud. Mõni päev on ere, teisel päeval pean punkti põletamiseks seisma õues tunde. Päike dikteerib mu tööd.

Jaanus Samma «Muster»

Näitusel eksponeeritakse kõrvuti ERMist laenatud 19. sajandi tanusid koos nendest inspireeritud joonistuste ja tikanditega. Kunstnik jätkab oma varasemates teostes alanud geikogukondade varjatud kohtumiskultuuri ja fetišite uurimist. Seekord on fookuses meeste aluspüksid, mis on provokatiivselt kõrvutatud rahvusliku lilltikandiga. Mis juhtub, kui tanudelt kopeeritud pühad rahvuslikud mustrid kaunistavad meeste aluspükse? Kas heteroseksuaalne võimumaatriks laguneb koost?

Näitused jäävad avatuks 23. maini. Selle aja jooksul on Tartu Kunstimaja avatud iga päev kell 12.00–18.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles