Nullindate «metsikute» näitus Tartus

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Plakat

Tartu Kunstimuuseumis on alates 15. maist avatud grupinäitus «Metsikud». Näitus jääb avatuks 3. oktoobrini.

1990ndad tõid endaga kaasa ühiskondliku elu liberaliseerumise ja vabaturumajanduse, mis avaldas suurt mõju ka Eesti kultuuriruumile. Kunstnikud esitasid väljakutseid esteetilisele väljenduslaadile ning katsetasid kunsti piiridega. Kui üheksakümnendad olid noorusliku uljuse, energia ja uute võimaluste aeg, siis nullindatel hakkas eelneva kümnendi hoogne metsikus vaikselt raugema ja suurem osa kunstiväljast professionaliseeruma.

«Metsikud» ei püüa anda ülevaadet tervest Eesti kunstielust üheksakümnendatel, vaid keskendub kindlatele kunstnikele ning toob vaatajate ette valiku teoseid Tartu Kunstimuuseumi ja Eesti Kunstimuuseumi kogudest, mis on vahepealsetel kümnenditel tähelepanuta jäänud. Näitusel osalevatest kunstnikest ühed tegutsesid aktiivselt 1990ndate tormiliste kunstiuuenduste laineharjal. Teised aga jätkasid või alustasid nullindatel «metsikute» praktikatega vaatamata sellele, et kunstimaailmas toimus professionaliseerumise sildi all ülbetele üheksakümnendatele vastanduv normaliseerumine. Neist mitmed on säilitanud oma isepäisuse tänaseni, kandes ühel või teisel viisil sarnast vaimu sajandivahetuse ümber Eesti kunstis valitsenuga.

  • Kunstnikud: Toomas Altnurme, Mila Balti, Janno Bergmann, Albert Gulk, Andrus Joonas, Mari Kartau, Erki Kasemets, Toomas Kuusing, Tarrvi Laamannn, Marianne Männi, Sorge, Priit Pajos, Remo Randver, Tanel Saar, Tommy ja Laurentsius, Ville-Kaarel Viirelaid, Kaarel Vulla, Jasper Zoova
  • Kuraatorid: Kristel Sibul, Kristlyn Liier
  • Kujundaja: Andrus Joonas
  • Graafiline disain: Marko Kekišev, Taavi Oolberg
  • Teosed: Eesti Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum, kunstnikud

Täname: Eesti Kultuurkapital

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles