EKKM avab oma kogud külastajatele

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Roman-Sten Tõnissoo

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) ja Kanuti Gildi SAAL kutsuvad huvilisi osa saama kunstiprojektist «Reskriptitud EKKMi kogude külastus», mille raames muutub 4. maist kuni 16. maini EKKMi näitusemaja hoidlaks ning selle kunstikollektsiooni tutvustab produktsiooniplatvorm Reskript (Maarin Mürk ja Henri Hütt).

EKKM on kunstiasutus, mis, võtnud omale muuseumi nime, tegeleb pidevalt ka selle nime taga asuva institutsiooni taas- ja ümbermõtestamisega. Nagu muuseumile kohane, omab EKKM kunstiteoste kogu, mis on olnud osa EKKMi tegevusest juba 2007. aastast saadik.

Reskript on EKKMi kutsel viinud läbi kogude inventuuri, otsinud ladudest ja garaažidest välja nii teoseid kui säilmeid, kogunud kokku seotud legendid ja uurinud, mida EKKMi kogu erinevate osapoolte jaoks üldse tähendab. Selle uurimistöö tagajärjeks on senise kogude jaotuse («tehingud», «annetused», «deponeerinud») ümbertegemine, mitmete uute kogude algatamise ja tulevikku suunatud kogumispoliitika põhimõtete väljapakkumine. Oma sõna ütlevad ringkäigu jooksul kogude teemal sekka ka EKKMi juhatus, tegevtiim ning kunstnikud, kelle teosed kogudes on.

Näitusemajast saab kaheks nädalaks täiemahuline koguhoidla. Ekskursioonidel avatakse külastajatele tsoonid, kuhu tavapäraselt ligi ei pääse, osalejatele usaldatakse infot, mida kuskil kirjas ei ole, tutvutakse teostega, millest paljusid ei ole publikule aastaid näidatud ning arutatakse koos, mida tähendab EKKMi mäng muuseumiks olemisega.

EKKMi kogude külastamine toimub ainult giidiga juhitud ekskursiooni käigus eelregistreerimisega. Ekskursioonid toimuvad erinevatel aegadel ning igal ekskursioonil on erinev giid. Ühel ekskursioonil saab osaleda limiteeritud arv inimesi, tagatud on hajutumine, maskide nõue ning desomine. Suur osa tuurist toimub EKKMi välitingimustes: siseruumides toimub individuaalne külastus audiogiidi abil. Registreerunutele saadetakse enne näitusekülastust meeldetuletus oma isikliku seadme kaasavõtmiseks.

Ekskursioonide ajakava ja registreerimine: fienta.com/et/s/reskript-ekkm

Ekskursioonist valmib videoteos, mille esitlus toimub projekti pidulikul lõpetamisel 16. mail EKKMi hoovis. Videoteose autorid on Mikk-Mait Kivi ja Emer Värk.

Projektist jääb järele vihik, mis sisaldab reskripteeritud kogude tutvustust ning EKKMi juhatuse, tegevtiimi ning kogus leiduvate teoste autorite mõtteid EKKMi kogu teemadel.

Erilised tänud: Marten Esko, Kaisa-Piia Pedajas, Annika Räim, eˉlektron

Reskript on kultuurielu rituaale ja korduma kippuvaid mustreid nihestav produktsiooniplatvorm, mis alates 2019 tegutseb Kanuti Gildi SAALi egiidi all.

Rohkem infot leiad siit: https://saal.ee/performance/6216/

  • Autorid ja ekskursioonijuhid: Henri Hütt ja Maarin Mürk
  • Graafiline disain: Jaan Evart
  • Hoidla korrastamine ja teoste paigutus: Johannes Säre
  • Video: Mikk-Mait Kivi ja Emer Värk
  • Projektijuht: Evelyn Raudsepp
  • Kaasproduktsioon: Kanuti Gildi SAAL
  • Kestvus: 1,5 tundi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles