Rüki galeriis avatakse Tiit Pääsukese näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Töö Tiit Pääsukese näituselt «Härjad rukkis ja muud».
Töö Tiit Pääsukese näituselt «Härjad rukkis ja muud». Foto: Repro

Viljandis Rüki galeriis (Tartu tn 7c) avatakse neljapäeval, 6. mail Tiit Pääsukese näitus «Härjad rukkis ja muud», kus esitletakse kunstniku värskemat loomingut. Valik maale jõuab Viljandisse Tartust, kunstniku suurelt ülevaatenäituselt, kuid lisaks eksponeeritakse uusi töid, mis on loodud Viljandi näitusele. Näitus jääb avatuks 13. juunini.

«Galerii nimi Rüki ja minu isa-ema kodulinn Viljandi inspireeris mind kohe, mind, kes ma mõnegi härjamaali ja muu loomapildi teinud olen. Nii sai justkui iseenesest näituse nimeks «Härjad rukkis ja muud». Nagu ikka vana tuntud Pääsuke, leidub maalidel oodatud ja ootamatuid värvikokkupanekuid ning kooskõlastamata kooskõlasid. Sisuks tsitaadid, katked ja kordused iseendalt, samuti müüdid ja isiklikud läbielamised. Härjad ja muud. Mis see muu on, selgub näitusel,» kommenteerib Tiit Pääsuke oma väljapanekut.

Tiit Pääsuke (s. 1941) on Eesti maalikunsti üks juhtfiguure, õppis Tartu Kunstikoolis ja Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis. Lõpetamise järel oli ta samas õppejõud, EKA professor, seejärel emeriitprofessor. Pääsuke on pälvinud mitmeid olulisi auhindu ja preemiaid, muuhulgas Konrad Mäe nimelise medali 1991. aastal, Valgetähe IV klassi ordeni 1999. aastal, Eesti Kultuurkapitali aastapreemia 2000. aastal, Eesti Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali elutööpreemia 2017. aastal ja 2021. aasta Eesti Vabariigi Kultuuripreemia elutööpreemia. Tema teoseid on mitmetes Eesti ja välismaa kunstikogudes.

Rüki galerii (Tartu tn 7c, Viljandi) on suveperioodil avatud kolmapäevast reedeni kell 11–17 ning laupäeval ja pühapäeval kell 11–15. Sissepääs tasuta.

Rüki galerii on kaasaegse kunsti näituse- ja müügigalerii Viljandi vanalinnas, mille eesmärk on tutvustada Eesti professionaalsete kunstnike loomingut nii kohalikele kui külalistele Eestist ja mujalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles