Seks ja paranoia – reportaaž surnud kaubanduskeskusest (1)

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Tallinn. T1 kaubanduskeskus. Inimese mõõt.
Tallinn. T1 kaubanduskeskus. Inimese mõõt. Foto: Eero Vabamägi

Kui ma esimest korda uude kaubanduskeskusesse jõudsin, oli see juba pankrotis. Pankrotis, mille puhul ei ole teada, kas kaubandustegevus jätkub või mitte, see sõltuvat võlausaldajate ja pankrotihaldurite ühisest tahtest.

T1 omanik on legendaarse Ernesto Preatoni juhitud Pro Kapital, kes enne seda kaubanduskeskust on maailmale ja eestlastele muu hulgas andnud ka Sharm el Sheikhi kuurordi. Nagu üks kaubanduskeskuski on ka Sharm el Sheikh sünteetiline suurus ja seda kannustanud inimese soov geomeetria, luksuse, miraažide ja lõõgastuse, ühesõnaga kunstlike paradiiside järele.

Ma jõudsin kaubanduskeskusesse ühe ilusa, kuid natuke külma ja Sharm el Sheikhi üldse mitte meenutava reede keskpäeval, selle poole oma rännaku või palverännaku – oleks moodsam öelda – viimases faasis sihikindlalt mööda betoonist ja asfaldist konstrueeritud viadukti liikudes. Lockdown’i lõpuni oli jäänud veel mõni päev.

Palju betoonist ja asfaldist kirjutanud briti ulmekirjanik J. G. Ballard on oma teostes pidanud viadukti erootiliseks. Ta kirjutas 1970ndatel viadukte ja nendel toimuvaid autoõnnetusi seksuaalselt pühitseva romaani «Crash». Supermarketitel oli selles samuti tähtis koht. Selle mõju järgnevale popkultuurile on olnud suur ja seda võib mingis mõttes pidada ka 20. sajandi olulisimaks romaaniks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles