Kellerteatris esietendub üksilduskomöödia «Madame Brigitte»

Kultuuritoimetus
Copy
Kellerteatris esietendub üksilduskomöödia «Madame Brigitte».
Kellerteatris esietendub üksilduskomöödia «Madame Brigitte». Foto: Siim Vahur

26. mail esietendub Kellerteatris üksilduskomöödia «Madame Brigitte», mille nimiosas on Sandra Lange, lavastab Soile Mäkelä Soomest.

«Madame Brigitte» on groteskne maskiteatri lavastus üksilduse eest põgenevast daamist. Mis saab siis kui naabrite pealtkuulamisest on saanud su ainus suhe? Kui armastus on jäetud igaveseks suletud kirjadesse? Kui unistused on saamas painajateks? Mis saab siis kui üksildusest on saanud krooniline kirg? See on sõnadeta maskikomöödia kroonilisest üksildusest. See on lugu julgusest astuda esimene samm läheduse suunas.

Näitleja Sandra Lange on loonud maske juba üle kümne aasta ning õppinud seda kunsti omaala meistritelt. Sandra kirg on luua maske, mis haaravad vaataja täielikult enda lummusesse. Teda huvitab paradoks, kuidas liikumatu vorm saab luua illusiooni liikumisest. Madame Brigitte on groteskne poolmask, mis jätab vabaks näo ülaosa. Kogu kõne saab edastatud vaid miimika ja füüsise kaudu.

«Sandra Lange võttis minuga eelmisel sügisel ühendust ja ütles, et teeb monolavastust Kellerteatris ning otsib füüsilisele teatrile spetsialiseerunud lavastajat. Paar aastat tagasi kohtusime Sandraga ühes mu klounitöötoas. Mäletan, et olin väga lummatud tema kohalolekust laval. Sandra on tõeliselt andekas etendaja, tal on nii loovust, oskust oma nukutegelast viimistleda, suurepärane kujutlusvõime ja miimika täpsus, lisaks omajagu klounile kohast huumorit ja hullust ning eestlaslikku anarhiat. Perfektne! Olin näinud ka pilte tema maskist ja maskitegelasest proua Brigitte'ist varem, nii et jah-ütlemine ei olnud raske otsus,» räägib lavastaja Soile Mäkelä esietenduse eel, kuidas kõik alguse sai.

Lavastaja Soile Mäkelä (Soome, Teatteri Metamorfoosi), lavastaja assistent Minka Laukniemi (Turu Kunstiakadeemia), dramaturgid Soile Mäkelä, Sandra Lange ja Minka Laukniemi, lavastuse kunstnik Sandra Lange, helilooja Siim Aimla, valguskunstnik Rene Topolev. Lavastus on Kellerteatri ja Teatteri Metamorfoosi (Soome) koostöölavastus.

Soile Mäkelä on soome teatrikunstnik ja -pedagoog, kes 1996. aastast on keskendunud eelkõige just teatrimaskidele ning kasutanud maske nii õpetamisel kui kunstis. Helsingi Metamorfoosi teatris vastutab Mäkelä haridusprogrammi ja maskide valmistamise eest, töötab vabakutselisena ka teiste organisatsioonide juures, näiteks Turu Kunstiakadeemia tsirkuseosakonnas.

Teatteri Metamorfoosi on 2005. aastal asutatud Helsingis asuv teatrikompanii, mis keskendub füüsilise teatri erinevatele vormidele, sealhulgas eriti just teate, kus kasutatakse maske.

Lavastuse teoks saamist toetavad Eesti Kultuurkapital, TelepART programm ja Soome Instituut Eestis.

Lavastusest lähemalt:

https://kellerteater.ee/madame-brigitte/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles