Eesti Noorsooteatris esietendub noorte lavastajate lühilugude kassett

Kultuuritoimetus
Copy
«Naljakas aastapäev ehk vaikimise mäng».
«Naljakas aastapäev ehk vaikimise mäng». Foto: Siim Vahur

Eesti Noorsooteatri väikeses saalis esietendub 27. mail EMTA lavakunstikooli 30. lennu noorte lavastajate bakalaureuselavastus «Kõige all ja kohal on...». Muinasjutumaterjali tõlgendavad esimest korda oma tööd laiema publiku ette toovad lavastajad Margaret Sarv, Kalju Karl Kivi, Erik Richard Salumäe ja Marta Aliide Jakovski.

Lavastus sai lavaküpseks juba jaanuaris, kuid piirangute tõttu võis anda vaid kontrolletendusi õppejõududele ja kaastudengitele. Avaliku esietenduseni jõuab lavastus 27. mail kl 19 Eesti Noorsooteatri väikeses saalis.

«Kuidas armastada, kui me armastame nii erinevalt?» küsivad noored oma lühilavastustes. Neljast muinasjuttude põhjal sündinud lühiloost koosnev kassett noortele ja täiskasvanutele on valminud lavastaja-, dramaturgia- ja näitlejatudengite koostöös ning kunstnikena teevad kaasa Eesti Kunstiakadeemia stsenograafiatudengid. Valguskunstnik on Targo Miilimaa Eesti Noorsooteatrist.

Kursuse juhendaja Lembit Petersoni lähteülesandeks tudengitele oli muinasjutt kui teema. «Muinasjutud pakuvad suurepäraseid võimalusi fantaasia arendamiseks, improvisatsiooniks ja kujundlikuks mänguks. Materjalide valikul oli peamiseks kriteeriumiks, et teemad peavad lavastajaid ja nendega koos loovaid dramaturge ja näitlejaid olulises puudutama,» ütles Peterson. Teisisõnu ei ole tegemist üks-üheselt muinasjuttudega.

«Eesti Noorsooteater on õige koht noorte lavajõudude esimeseks ülesastumiseks ja nende värske loominguline jõud on meie jaoks oluline,» ütles Eesti Noorsooteatri kunstiline juht Mirko Rajas. «Noorsooteatri koostöö EMTA lavakunstikooli teatritudengitega jätkub ka järgmisel hooajal lavastusega Juhan Liivi elust ja loomingust.»

Margaret Sarve lavastus «Koit ja Hämarik» põhineb ühel eesti tuntumal armastuslool, kus kujutatakse Koitu ja Hämarikku kui inimesi. «Mos-naine ja kakk» põhineb mansi rahva muinasjutul ja lavastajaks on Marta Aliide Jakovski. Lavastuse «Alice» lavastaja ja kunstnik Kalju Karl Kivi on võtnud lavastuse aluseks Lewis Carrolli ning tema muusa Alice Liddelli vahelise suhte, käsitledes reaalsuse ja fiktsiooni vahekorda. Kasseti neljas lavastus «Naljakas aastapäev ehk vaikimise mäng» on Erik Richard Salumäe lavastus, kus otsitakse vastust küsimusele, kuidas ületada uhkus, armastada ja armastust vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles