Tallinna Linnateatris jõuab lavale noorte lavastajate fantaasiaküllane «Rogožin»

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Siim Vahur

Eelmisel aastal lavakooli lõpetanud lavastajad Markus Helmut Ilves ja Andreas Aadel ning dramaturg Elise Metsanurk said inspiratsiooni Linnateatri ajutisest mängupaigast, Toom-Kooli 9 saalist, ning soovisid just sellest ajendatult lavale tuua Rogožini loo Dostojevski romaanist «Idioot», mis jõuab publiku ette 24. mail.

Fjodor Dostojevski «Idioodis» ei ole Rogožin peategelane, pigem on ta punkt, kuhu on võimalik jõuda. Rogožin otsib rahu sealt, kust leiab meeletust, ja püüab jõuda õnneni õnnetust toovate vahenditega. Teise peategelase valikut on üks lavastajatest, Markus Helmut Ilves põhjendanud nii: «Tehes oma lavastust Rogožinist, muutub see teema mulle isiklikult lähedasemaks ja ma arvan, et ka tänapäeva inimesele üldiselt. Kui vaadata, mis igal pool toimub, nii poliitiliselt kui lihtsalt ühiskonnas, siis inimesed otsivad midagi, neil on mingisugune puudujääk. Dostojevski sarnasuse otsing ja tahe Rogožini kaudu harmooniat leida on mulle väga äratuntav. Mulle tundub, et ka tänapäeva inimesele, rohkem kui näiteks vürst Mõškini abil.»

Kaduviku pitseriga maja Toompea nõlval, kus aeg on seisma jäänud, on ideaalne paik, kus lahata hukule määratud tegelaste õnneotsinguid, vaadelda kaastunde erinevaid tahke ja mõtiskleda antikangelaste üle. Lavastajad külastasid oma õpinguteaegsel Peterburi reisil ka maja, mis oli Dostojevskile Rogožini elupaiga prototüübiks, Toom-Kooli 9 sarnaneb tegijate sõnul just tolle hoonega, kuigi värv on teine.

Etenduse vaheajal lubatakse publikul majas ringi vaadata.

Kunagine Toomgildi hoone, mille vanimad osad pärinevad 16. sajandist, on seisnud osaliselt 1950ndatest aastatest renoveerimata ja mõnes ruumis võib endiselt näha näiteks nõukogudeaegse Hüdrometeoroloogia Instituudi kontori jälgi. Selle aasta sügisel läheb maja remonti, et seal saaksid valmida Riigikogu tööruumid, niisiis on «Rogožini» etendusele tulemine viimane võimalus seda paika tema praegusel kujul näha.

Julges ja kujundlikus lavastuses astuvad üles lavastajate kursusekaaslased Kristiin Räägel, Simo Andre Kadastu ja Jan Ehrenberg (külalisena), lisaks Liis Lass ja Peeter Tammearu (külalisena). Dostojevski romaani «Idioot» ainetel sündinud lavateksti autor on Elise Metsanurk, romaani tõlkis Marta Sillaots. Lavastuse kunstnik ja valguskunstnik on Kristjan Suits, helilooja Lauri-Dag Tüür ja muusikaline kujundaja Arbo Maran.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles