Manufaktuuri Kvartali vanas katlamajas esietendub kaasaegse tantsu suurlavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Pressifoto

Järgmisel esmaspäeval, 24. mail, esietendub Manufaktuuri Kvartali Katlamajas Austraalia lavastaja-koreograafi Marshall Stay tantsulavastus «and once again we are alone». Lavastus kõnetab ja provotseerib grupikäitumise ja globaalse kultuuri mõisteid, keskendudes rituaalidele ja kultusele meist väljaspool.

Põrkudes 21. sajandi tehnoloogiliste implikatsioonidega sotsiaalmeedias, enesekultuses ja järelevalves, kutsub lavastus publikut kogema kollektiivset hetke, mis mõtestab kuidas näeme iseennast seoses teistega, oma kaasaskantavate kaameratega, digitaalsete ja füüsiliste minadega. 22 tantsijast ja etendajast koosnev ansambel äratab teose ellu erakordse suurusega ruumis Manufaktuuri Kvartali Katlamajas, täites selle terava sünkroniseeritud liikumisega.

«Oleme huvitatud uurimast viise, kuidas see rühm võib eksisteerida ühe üksusena –justkui kontrolliks üks mõistus kõiki palvusepaiku. Jumalateenistus ja rituaal on kogemus, mida sageli jagatakse suurtes rühmades. Nii suure hulga samale ülesandele pühendunud kehade nägemine on vaatajate jaoks sageli tohutult liigutav kogemus,» mõtestab lavastaja Marshall Stay.

Lavastusele loob kontrasti ka kaasaegse tehnoloogia kasutamine rustikaalses, mahajäetud olemusega ruumis. Asetades live-kaamera dramaturgia keskmesse ning projitseerides toimuvat suurtele ekraanidele, uurib lavastus mastaabi mõistet eneserefleksiooni kaudu. Kuidas me presenteerime iseennast kaamera ees? Mida tähendab näha ennast mitmekordselt projitseerituna tohutul ekraanil? Kaamera on tööriist, millega meil kõigil on tänapäeval kokkupuude. Lavastus aitab mõtestada meie suhet digitaalsete seadmetega.

Lavastusprojekt on Eesti Tantsuagentuuri ja Uue Loomingu Maja kaasproduktsioon ning on osa Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kaasaegse etenduskunsti festivalist CPPM Manifestal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles