Ilmus avaliku poliitika kõrgkooliõpiku esimene raamat

Kultuuritoimetus
Copy
«Avalik poliitika I: Avaliku poliitika kujundamise protsess».
«Avalik poliitika I: Avaliku poliitika kujundamise protsess». Foto: Raamat

«Avalik poliitika I: Avaliku poliitika kujundamise protsess» on esimene raamat Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi riigiteaduste suuna teadlaste ja õppejõudude kirjutatud kolmeosalisest kõrgkooliõpikust, millele järgnevad juba trükivalmis «Avalik poliitika II: Avaliku poliitika disain» ja «Avalik poliitika III: Avaliku poliitika teooriad ja analüüsi metoodikad».

Õpiku esimeses osas esitatakse sissejuhatav ülevaade poliitikaprotsessist klassikalises vaates, samuti poliitikakujundamise kui valitsemisprotsessi põhimõistetest. Raamat annab ülevaate avaliku poliitika vaatenurga eripärast riigivalitsemisele, samuti poliitikakujundamise institutsioonide mustrist ja protsessist Eestis ja Euroopa Liidus. Avaliku poliitika protsessi mõtestatakse siin ideaaltüüpilise analüüsiraamistiku kaudu, mis on tavapärane sissejuhatavates õpikutes. Neid alusteadmisi selgitatakse paljudele praktilistele juhtumitele toetudes, samuti näidatakse, kuidas poliitikaid praktiliselt analüüsida ja hinnata ning kuidas neid alusteadmisi siduda tänapäevaste arusaamadega poliitikaprotsessist ja uute praktikatega arengute ebamäärasuse kontekstis.

Raamat on mõeldud bakalaureusetasemel õppivatele üliõpilastele ning ametisse astunud riigi- ja kohaliku omavalitsuse ametnikele.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) vanemnõunik Annika Uudelepp arvab, et raamat on suurepärane õppevahend mõtestamaks praktilisi poliitikakujundamise probleeme terviklikumalt ja mõistmaks poliitikas toimuvat sellisena, nagu see päriselt on – mitmekesine, kompleksne ja muutlik. «Autorid on terviklikuks looks mugavalt kokku toonud ja lahti seletanud erinevad vaatenurgad, mida ma omal ajal riigiteaduste üliõpilasena otsisin kokku kümnetest allikatest. Õpiku suur väärtus on erialateadmise süstematiseerimine ja lugejale esitamine ülevaatlikul moel, hõlmates nii vanemaid alusteooriad kui ka uuema aja käsitlusi,» lisas ta.

Õpiku «Avaliku poliitika kujundamise protsess» koostasid ja toimetasid Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi professorid Georg Sootla ja Leif Kalev ning lektor Kersen Kattai. Lisaks neile on õpiku autoriteks TLÜ ühiskonnteaduste instituudi teadlased Karin Miller, Indrek Saar, Peeter Selg ja Ave Viks. Autorite valdav enamus on või on olnud kas riigiametnikud või/ja valitsemisreformide konsultandid.

Raamat ilmus Tallinna Ülikooli kirjastuse sarjas «Gigantum Humeris».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles