PM Nädal ⟩ Jaan Tätte: «Pandeemia on hoiatus. Kui maakera inimestest väsib, siis ta raputab end nagu koer peale ujumist ja me lendame siit pealt!» (9)

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
«Kõik, mis sünnib harjumatutel kellaaegadel, annab kuidagi uutmoodi tunde,» ütleb Jaan Tätte. Hommikuümin Silver Sepaga sel neljapäeval kell 4.55 Vilsandi saarel.
«Kõik, mis sünnib harjumatutel kellaaegadel, annab kuidagi uutmoodi tunde,» ütleb Jaan Tätte. Hommikuümin Silver Sepaga sel neljapäeval kell 4.55 Vilsandi saarel. Foto: Silver Gutmann

Mis aitab pandeemia-ajast ärgata? Päikesetõusu hingepuhastus. Silver Sepp ühendab selle võimsa rituaali muusikaga. Hiljutine hommikuümin Vilsandi rannal toimus koos ammuse sõbra Jaan Tättega.

Kell on 4.55. «Kas need on kõik lüpsjad siin?» küsib Jaan Tätte imestusega hääles, viidates ebatavaliselt varasele tunnile. Istun, sülearvuti põlvedel ja tass kummeliteed kõrval, oma koidukumast üle ujutatud aknaorvas. Kuid tunnen end olevat mere ääres, Vilsandil. Mis imeaine see on, mis mõne ekraani vahendusel toimuva sündmuse ellu äratab, teised aga eemalolevaks ja kõnevõimetuks kahandab? Siirus? Energia? Praegu on täpselt seesama tunne nagu «Mary Poppinsi» raamatus, kus saab pildi sisse minna. Ja selleks pole vaja teab mis fantaasiat ega vaimujõudu – siuhti on kaks muusikut mind juba ekraani kaudu enda seltsi tõmmanud. Istuvad tuulisel Vilsandi rannal Jaani lemmikpingi peal, mängivad kordamööda kitarri, räägivad ette kokku leppimata lugusid, laulavad hingeminevaid laule.

Silveri sametine tämber ja Jaani kergelt karune bassihääl saavad sõna kordamööda. Mõtlen tahtmatult, et need kaks kõlaks mõnusasti kokku, ning lisaloos leiab see ka kinnitust.

Päike ronib laisalt ja romantiliselt tasahaaval merest välja, maalides vaiksele veele pika kuldselt sillerdava triibu. Tunnen isegi, kuidas tuul puhub.

«Päikesetõus on niivõrd suur sündmus,» ütleb Silver Sepp. «Seda ometi tuleb tähistada!» FOTO:
«Päikesetõus on niivõrd suur sündmus,» ütleb Silver Sepp. «Seda ometi tuleb tähistada!» FOTO: Foto: Silver Gutmann

Hommikuüminad Silver Sepaga

Mis tunne on ärgata koos päikesetõusu, looduse ja muusikaga? Igaüks saab seda omal nahal kogeda. Iga neljapäeva hommikul kuni jaanipäevani välja tervitab Silver Sepp meid mõnest kaunist Eestimaa paigast koos muusikutest sõpradega. 

Osa saab sellest reaalajas Facebook LIVE’i vahendusel, ürituse leiab Facebooki lehelt SilverSeppMuusika. Hommikuüminad on järelvaadatavad. Liituda saab tasuta, muusikute algatust saab toetada aadressil fienta.com.

«Mina arvan, et pandeemia mõju on päris hea olnud,» ütleb Jaan Tätte. «See on hoiatus. Ja praegu on kõik veel väga kerge. Kui maakera inimestest väsib, siis ta raputab ennast nagu koer peale ujumist ja me lendame siit pealt!»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles