Esmaspäev katab filmigurmaanile laua

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
«Nomaadimaa» produtsendid Frances McDormand ja Chloe Zhao. 
«Nomaadimaa» produtsendid Frances McDormand ja Chloe Zhao. Foto: Chris Pizzello/AP

Filmisõbrad võivad nüüd oma voogedastusteenuste tellimused rahulikult suvepuhkusele lasta, sest tänasest on kinod taas lahti (mõned Apollo keti kinod avatakse selle nädala jooksul). Programm on mõnusalt rammus ja sealt leiab nii kõrget kunsti, lastefilme, popkornitausta, komöödiaid kui ka mürisevat märulit, millest saab õige elamuse ainult kinosaalis. Mitmed filmid jätkavad oma kinoteekonda pärast üürikest aega aasta alguses, kui pandeemia projektorilambid kustutas.

«Isa» («Father»)

Dramaturg Florian Zelleri režissööridebüüt võitis kaks Oscarit: parima kohandatud stsenaariumi eest ja parima meesosatäitja eest. Viimase sai võrratu Anthony Hopkins, kelle osatäitmine vaataja hingepõhjani läbi raputab. Ta kehastab eakat džentelmeni, kelle turvaline maailm hakkab korraga murenema. Tema enese korter muutub veidraks, lähedased inimesed võõraks.

Zelleri kammerlik draama vaatab otse silma vananemisele ja sellega kaasnevale hääbumisele, näidates ilmekalt, kuidas haigus võib röövida meilt meid ennast. Autori sõnul on see «pusle, millest on alati üks tükk puudu ja keegi ei tea, missugune täpselt». «Isa», mis oli algselt näidend, lavastas Eestis Theatrumis 2016. aastal Maria Peterson, peaosalist kehastas Lembit Peterson. Kindlasti soovitatav kõrge filmikunsti austajatele ja eriti neile, kes ka Theatrumi lavastust näinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles