Kino Sõprus kutsub sünnipäeval välikinno ja kinosaali

Kultuuritoimetus
Copy
«Calamari Union»
«Calamari Union» Foto: Kaader filmist

Kino Sõprus tähistab oma kaht sünnipäeva, kino taasavamisest MTÜ Musta Käe eestvedamisel möödub 11 ning Kino Sõpruse avamisest 66 aastat.

Sünnipäeva kinoprogramm sai paika pandud juba aasta tagasi juubeli tarvis, kuid teostame selle siiski hoopis teistmoodi ümmarguste numbritega, olgu nendeks siis 11 ja 66.

Pidupäeva puhuks oleme kokku pannud mitmekülgse ja eri kümnendeid hõlmava filmiprogrammi, mis kõnetab nii nõudliku kui ka veidi kergema maitsega kinosõpra. Filmid on valitud kuuest erinevast juubelikümnendist 1950ndatest kuni tänase päevani välja, tähistades nõndaviisi kino iga avatud olnud aastakümmet.

Juubeliprogrammi avafilmiga teeme kummarduse kõigile muusikafilmide- ning muusikali sõpradele, korraldades esimest korda Tallinnas sing along'i ehk siis kaasalaulmisega kinoõhtu. Sünnipäeva päeval jõuab esimest korda maja fassaadil asuvale väliekraanile režissöör Randal Kleiseri «Grease» (1978), mis spetsiaalse sing along'i kinokoopia versioonina publiku ette tuuakse. Publikut kaasavad sing along'i seansid on väga populaarsed näiteks naaberriigis Soomes, Eestis pole seni kinopublikule selliseid üritusi korraldatud. Juubelipidustuste avaõhtul jagub muusikat, laulu, filmielamusi ning muid üllatusi terveks õhtuks.

«Kuna inimesed ehk veel kinosaali ei kipu, siis teeme avalinastuse lauluga hoopis õues. Suur ekraan saab üles kino fassaadile ja linastusest saavad osa võtta kõik, kes kinost ja laulust puudust on tundnud,» lisab kino juht Ivar Murd.

Järgmiste päevade linastused kolivad siiski kinosaali, teisena jõuab ekraanile režissöör Akira Kurosawa «Rashomon» (1950), tõeline filmipärl 1950ndatest, mil Sõprus oma tegevust alustas. Antud film sai programmi valitud publiku kaasamise teel, kes kino sotsiaalmeedia kanalites sai välja pakkuda 50ndate filmi, mida nad suurelt ekraanilt uuesti näha sooviksid. Rashomon kogus enim hääli.

Teeme ka kummarduse Mustale Käele kui filmilevitajatele ja kino taasavajale.

  • Sel puhul saab näha kino taasavamisel näidatud ja publiku poolt armastatud Aki Kaurismäki filmi «Calamari union» (1985) ning Musta käe kinolevi üht edukamat ja meeldejäävamat filmi, Leos Caraxi «Holy Motors» (2012).
  • 29-aastase Steven Soderberghi lavastatud film «Seks, valed ja videolint» (1989) rajas tee 90ndate Indie-kino buumile koduvideol.
  • Väärika lõpu annab filmiprogrammile Stanley Kubricku film «2001: Kosmoseodüsseia» (2001), mis hääletati programmi kino praeguse meeskonna poolt.

«Antud filmiprogramm on valitud teadlikult mõnusa seguna, et see kõnetaks mitmeid kinovaatajaid, erinevaid põlvkondi ja annaks võimaluse erineva maitsega kinokülastajatele meie juubelist osa saada. Samas annab selline programm just hea ülevaate Sõprusest kui laia haardega ja tugevast autorikinost,» lisab Murd lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles