Tartu Kunstimajas saab näha kultuuri ja alateadvuse seoseid

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: OSA kollektiiv (Olga Makaronskaja, Sonya Isupova, Anastassia Šarõmova)

Laupäevast, 29. maist on Tartu Kunstimaja väikeses saalis avatud OSA kunstikollektiivi (Olga Makaronskaja, Sonya Isupova ja Anastassia Šarõmova) näitus «Kultuurikoodid».

Projekt on visuaalne avastusretk tänapäeva inimese alateadvuse sügavusse. See põhineb kolme erineva taustaga noore naise kultuurilisel kogemusel. Anastassia Šarõmova, kes elas ja töötas Hamburgis, on hiljuti naasnud Tallinnasse. Pärnust pärit Olga Makaronskaja elab ja töötab hetkel Stockholmis. Sonya Isupova Kiievist elab ja töötab praegu Genfis. Kaks erinevat riiki, kolm erinevat linna, nad kõik on emigreerunud oma kodumaalt. Naisi ühendab ka postsovetlik taust ning ühine emakeel.

Ükskõik, kus me ei viibi, ümbritseb meie elu iseärane kultuur. Mis muud on kultuur kui kogum normidest, reeglitest, struktuuridest, tabudest, rituaalidest ja väärtustest? Mis juhtub inimesega, kui ta sukeldub uude kultuuri koos uute normide ja tavadega? Kuidas mõjutab see meie elu ja tööd? Mitu identiteedikihti saab ühel inimesel olla?

Et täielikult mõista kultuuri rolli isiku kujunemisel, on vaja aru saada, et kultuur ei ole üksnes inertne arhiiv ideedest ja tavadest, mille keskel elame, vaid seda on kujundanud paljud faktorid. Kuidas muutub ja areneb inimese identiteet aja jooksul?

Näitus tekitab meditatiivse ruumi – erinevate kultuurikoodide kihtide avanemisel muutuvad inimesed üheks osaks ruumikogemusest. Iga uus kiht läheb järjest sügavamale ja loob erineva pildi erinevast inimesest ja tema erinevatest tunnetest erinevatel eluetappidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles