PM NÄDAL ⟩ Nädala film: reis inimhinge loojangusse vana mehe käekõrval

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Florian Zelleri film «Isa» vajutab valupunktidele, millest tihti on lihtsam mööda vaadata. Suurepärast tööd teevad Olivia Colman ja Anthony Hopkins. 
Florian Zelleri film «Isa» vajutab valupunktidele, millest tihti on lihtsam mööda vaadata. Suurepärast tööd teevad Olivia Colman ja Anthony Hopkins. Foto: Filmikaader

Tänavune Oscari-tseremoonia kulmineerus paljude jaoks üllatusega. Parima meespeaosa kategoorias ei läinud ihaldatud auhind mitte varalahkunud Chadwick Bosemanile, vaid Anthony Hopkinsile filmi «Isa» eest.

83-aastasest Hopkinsist sai eakaim näitleja, kellel õnnestunud osatäitmise eest Oscar võita. Tema väärikas vanus mängib «Isas» seejuures tähtsat rolli. Režissöör Florian Zeller, kes tegi filmi omaenda näidendi põhjal, tahtis peaossa konkreetselt Hopkinsit.

Selles kammerlikus draamas kehastab Hopkins dementsuse käes kannatavat vanameest Anthonyt, kes peab maadlema süveneva meeltesegaduse, mälukaotuse ning murega. Ilusast moodsast korterist, kus Anthony elab, on saanud tema isiklik vangla, mille tubades mees kontrollimatult komberdab ja kohmitseb. Tasakaalutu Anthonyga on kontakti kaotamas tütar Anne (Olivia Colman), kes püüab põetada üha sügavamale udu sisse kaduvat isa. See on võitlus, mis nõuab Anne’ilt palju vaimset jõudu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles