Maa pole mitte lame, vaid õõnes

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
Superkoletised vastamisi filmis «Godzilla vs. Kong» 
Superkoletised vastamisi filmis «Godzilla vs. Kong» Foto: Filmikaader

Kahe legendaarse hiigelolendi, King Kongi ja Godzilla vastasseis on meeletutes mastaapides müttav vaatemäng, mille nägemine suurelt ekraanilt õigustab kinode taasavamise pikka ootamist. Vastamaks küsimusele, kas see võiks olla ka midagi enamat, kulub aga ära väike retk minevikku.

Nii King Kong kui ka Godzilla on mänginud 20. sajandi filmiloos oluliselt kaalukamat rolli, kui keskmise meelelahutuse jaoks loodud koletistest oodata võiks. Mõlemad on sümbolina tähenduskihtidest ja tõlgendusvõimalustest enam kui laetud.

Ahvikuningas King Kong jõudis vaatajateni esimest korda 1933. aastal, mil samanimeline film seadis toonastele eriefektidele uue lati. Paraku on Kongi sealt alates saatnud ka vastuoluline taak rassistlike stereotüüpide kandjana. Primitiivsete pärismaalaste ning nende eest valget naist kaitsvate valgete päästjate kohal kõrgub Kong ise – eksootiline, kuid raevukas metslane, kellest saab oht lääne tsivilisatsioonile. Samas võib Kongi vangistamise ja ahne Ameerika kapitalismi lugu lugeda ka antiimperialistliku allegooriana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles