Paide Teatris esietendub «Paide sümfoonia»

Kultuuritoimetus
Copy
Lavastus «Paide sümfoonia».
Lavastus «Paide sümfoonia». Foto: Paide Teater

12. juuni õhtul esietendub Paide Muusika- ja Teatrimaja suures saalis «Paide sümfoonia», dokumentaallavastus Paidest ja paidelastest. Lavastus on osa Paide Teatri suurprojektist Paide 3000.

«Paide sümfoonia» on Paide Teatri jaoks eriline lavastus. Lavale ei astu seekord mitte Paide Teatri näitlejad, vaid Aili ja Rein Rebas, Sirje ja Martha-Beryl Grauberg, Taimi ja Kerli Graubner, Klaire Sillar, Rainer Eidemiller, Eha Vessmann, Mariliis Peterson, Valev Väljaots, Madis Aesma, Kaarel Vene, Agnes Klaar ning Uku Valner. Paide inimesed. Lavastus küsib, mis teeb ühest linnast nimelt selle linna, mis teeb Paidest Paide.

Ajaloolane ja politoloog Benedict Anderson kirjutab: «Isegi väikseima rahvuse liikmed ei saa iial tuttavaks enamiku oma kaasliikmetega, ei kohtu nendega ega isegi kuule neist midagi, kuid ometi elab igaühe vaimus kujutlus ühtekuuluvusest nendega.»

Sama võiks öelda Paide kohta: iial ei saabu päeva, mil iga Paide inimene tunneks kõiki oma kaaslinlasi nime- ja nägupidi, teretaks iga vastutulijat tänaval ja käiks igal aastal 8000 sünnipäeval. Ometi on igal paidekal ettekujutus oma linnast ja kaaslinlastest.

Milline on paidelase ettekujutus Paidest, teistest paidelastest? Ja veel, kuidas me siia jõudsime? Miks me siin oleme? Miks me siit ära ei lähe? Mida see linn meiega teinud on? Kuidas meie seda linna muutnud oleme? Millal me selles linnas kõige õnnelikumad olime? Mis tunne on selles linnas armunud olla? Kus on selles linnas kõige parem üksi olla? Millised on selle linna saladused? Mis mulle selles linnas ei meeldi? Mis teeb sellest linnast selle linna? Milline oli selle linna parim pidu? Kuhu see linn teel on? Miks ma siit linnast ära pean minema? Mida see linn mulle andnud on? Millest see linn unistab?

Lavastaja Jan Teevet ütleb, et kõige olulisem on lavastuse puhul fakt, et kogu tekst, mis lavalt saali jõuab, on kokku pandud lavalolijate räägitud lugudest ja mälestustest. «See protsess pole kuidagi võrreldav harjumuspärase prooviprotsessiga. Lõputuid tunde proovisaalis asendasid seekord intervjuud, tunde kestnud vestlused ja kohtumised. Oleme neile 15 inimesele otsatult tänulikud. Mitte ainult selle eest, et nad on nõustunud selles lavastuses kaasa tegema, vaid ennekõike seepärast, et nad avasid meile ukse oma mälestustesse ja aitasid meil Paidet hoopis teisest perspektiivist vaadata.»

Paide Teatri näitleja ja «Paide sümfoonia» lavastusmeeskonna liige Kirill Havanski ütles, et kohtumised Paide inimestega on olnud silmiavavad. «Eriti ilusad on need hetked, kui inimesele, kellega räägid, meenub mõni sündmus, millest ta juba aastaid mõelnud polnud. Kui inimesele meenub mälestus, mille ta oli vahepeal unustanud.»

«Paide sümfooniat» mängitakse sel suvel vaid ühe korra, ent tuleval sügisel on oodata lisaetendusi.

«Paide sümfoonia» lavastusmeeskonda kuuluvad lavastaja Jan Teevet, lavastusdramaturg Oliver Issak, näitlejad Kirill Havanski, Johannes Richard Sepping, Maria Paiste, helikunstnik Kenn-Eerik Kannike, produtsent Harri Ausmaa, kunstnik Kairi Mändla, liikumisjuht Marita Kutsar, valgusmeister Kermo Pajula.

Lavastuse toetajad on Eesti Kultuurkapitali Rahvakultuuri sihtkapital, Näitekunsti sihtkapital ning Järvamaa ekspertgrupp. Paide linn ning Paide Muusika- ja Teatrimaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles