Lavastajadebüüt Paljassaare garaažiühistu territooriumil

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: CPPM Manifestal

4. juunil esietendub avalikkusele tundmatul Paljassaare garaažiühistu territooriumil Liisa Saaremäeli kohaspetsiifiline rännaklavastus «Tiny Home Production Presents: Suurem-kui-elu». Vaid viis korda näitamisele tulev lavastus on indiviidi vaatenurk ühiskondlikule kooseksisteerimisele.

«Hiiglaslikus nimetute tänavate võrgustikus seisavad 1300 garaažiboksi oma kirevate katustega lähestikku üksteise kõrval nagu linn linnas. Garaaž on ühelt poolt funktsionaalne paik ja teisalt ruum, mis annab võimaluse enda vabaks väljendamiseks – intiimne ruumiline portree inimesest, kes seal tegutseb,» kirjeldab Liisa Saaremäel ebatavalist etenduspaika.

Põhja-Tallinna servas asuva Paljassaare garaažiühistu territooriumi näol on tegemist rohkem kui kahekümne aasta jooksul väljakujunenud alternatiivmaailmaga, mis on tundmatu isegi enamikele tallinlastele. Mere ja prügimäe vahel paiknevas unikaalses asukohas toimuvad kahetunnised kureeritud rännak-etendused saavad olema üllatuseks nii publikule kui alalistele asukatele.

«Liisa värskes teoses on palju autobiograafilist ainestikku. Pärast Saaremaalt Tallinnasse kolimist on Liisa elanud mitmetes väikestes kodudes ja ruumi kompressioon on tema fantaasia tööle pannud. Ta sünteesib oma loomeprotsessis kokku etendus- ja visuaalkunsti ning klassikalisema teatriteksti, mis rullub publiku silme all lahti absurdinootidega rännakuks,» tutvustab lavastuse dramaturg Maria Arusoo.

Etendused toimuvad 4., 7., 8., 10. ja 11. juunil algusega kell 20.00. 10. juunil toimuv etendus on nähtav ka voogedastusplatvormi eˉlektron vahendusel. Pärast voogedastust toimub vestlus lavastajaga, mida modereerib kultuurikriitik Alvar Loog.

Lavastuses mängivad Liisa Saaremäel (ULM), Aleksander Eelmaa (Draamateater), Anatoli Tafitšuk (ULM) ja Christopher Rajaveer (Draamateater). Lavastaja Liisa Saaremäel, kunstnik Emer Värk, dramaturg Maria Arusoo, helikunstnik Hendrik Kaljujärv, valguskunstnik Mikk-Mait Kivi, kostüümikunstnik Helina Risti.

Lavastus «Tiny Home Production presents: Suurem-kui-elu» on Uue Loomingu Maja ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kaasproduktsioon ja kuulub kaasaegse etenduskunsti festivali CPPM Manifestal programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles