Endises Eestimaa Kommunistliku Partei arhiivi hoones tehakse lähipäevil teatrit

Kultuuritoimetus
Copy
Riina Maidre ja Simeoni Sundja Laur Kaunissaare lavastuses «Mäletan / Ei mäleta».
Riina Maidre ja Simeoni Sundja Laur Kaunissaare lavastuses «Mäletan / Ei mäleta». Foto: Jekaterina Abramova

Täna, 5. juunil esietendub Laur Kaunissaare lavastus «Mäletan / Ei mäleta». Lavastus toimub Eestimaa Kommunistliku Partei arhiivi tänaseks suuresti unustatud hoones Tõnismäe 16/1. Ringkäiku lähimälu hämaruses viivad läbi näitlejad Riina Maidre ja Simeoni Sundja. Etendused toimuvad 6., 8., 9., 10., 12., 13., 19., 20. ja 21. juunil.

Eestimaa Kommunistliku Partei arhiivi hoone on kujund, et mõelda mäletamisest ja mitte mäletamisest. Iga päev salvestub kuskile triljon megabaiti uut informatsiooni. Mida mäletatakse? Mida ei mäletata? Kui palju saab mäletada? Kellel ja millel on õigus olla unustatud ja mida on parem mitte mäletada, kui materjali on veoautotäite kaupa, mitukümmend aastat puhast lugemist? Kuidas mõelda lähiminevikust lõputu mälu ajastul, kuidas temasse suhtuda? Millist rolli mängib lähimineviku mitte mäletamine oleviku ja tuleviku sünnis?

Aastani 1991 koguti just sellesse hoonesse regulaarselt infot EKP ja tema liikmete tegevuse kohta. Siin asus kõik see, mida EKP tahtis, et temast tulevikus mäletataks. Õigemini, mida mäletavad paberid. Nüüd on EKP lähiminevik ja kõik siia kogutu on muutunud arhiivimäluks. Aga inimmälu ja arhiivimälu ei pruugi mäletada ühte ja sedasama ning nad võivad ka midagi üldse mitte mäletada.

Laur Kaunissaare on olnud dramaturg Teater NO99-s, Kanuti Gildi SAALi''s ja Tallinna Linnateatris ning töötanud Vladislavs Nastavševsi, Ene-Liis Semperi, Tiit Ojasoo, Alissa Šnaideri, Semjon Aleksandrovski jt-ga. Viimastel aastatel on vabakutselisena sündinud koostööd Anna Lipponeni ja Petri Tuhkaneniga Helsingi trupist Studio Total ("Dreams for Sale", 2020 ja "ICE ICE Baby", 2019), Jarmo Rehaga ("WhiteWash", 2020 ja "Oomen", 2018) ja Kristina Normaniga ("Kergem kui naine", 2019). Dramatugina on Kaunissaare panustanud ka kaasaegse kunsti isikunäitustesse (Flo Kasearu "Ohustatud liigid", 2020 ja Sigrid Viiri "Võltspuhkaja", 2019). Ta lõpetas 2004. aastal Lavakunstikooli lavastajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles