Põhjakiht ja Epp Kõiv ülistavad uues muusikavideos Tartu linna

Kultuuritoimetus
Copy
Põhjakiht
Põhjakiht Foto: promo

Eklektilise reiviräpi kollektiiv Põhjakiht on koos lauljatar Epuga laskunud melanhoolsetele radadele, meenutades värskes videos «Elukool» igikestvaid hetki Tartust – linnast, kus palgad on väiksed, aga raha on kõigil palju.

Helipildi loonud DJ van Puurmanni sõnul järgib kevadises Taaralinnas üles võetud video loo põhimotiivi: magushaput igatsust ülikoolielu ja vabaduse järele. «Ilmselt kõnetab see igaüht, kes aastagi elust siin veetnud on – siinjuures polegi oluline, kas ülikool ka lõpetatud sai või mitte,» rõhutab ta.

Hooviräppar Memento Mori on küll karmi elusaatuse juures tulest ja veest läbi käinud, ent temalgi tõmbab «Elukool» silmanurga märjaks. «Käed eemale Tartust, raisk!» kõlab tema hoiatus pealinna ärihaidele.

Eriti isiklikku puudet uue singliga evib vastuolulise mainega Tartu Ekspressi erupeatoimetaja (2013–2020) Maxxx Kaur, kelle jaoks see kujutab endast järelehüüet Tartu põhjakihi-ajakirjanduse valitsemisaegadele. «Tartus võib igaüks olla kangelane – Tallinnas nimetataks paljusid siinseid sangareid võib-olla parmudeks või veidrikeks, aga siin tunneb neid igaüks, ja soe on mõelda, et ka endal nende mälestuse jäädvustamises väike roll on.»

Mälumängulegend Epp teeb taas Põhjakihiga koostööd – kas need fenomenid kuuluvadki igaveseks kokku? «Kahjuks on need isikud mulle tänaseks juba nii palju võlgu, et ei jää üle muud, kui jätkata tippu jõudmiseni,» laiutab lauljatar käsi.

Episoodiliselt lööb võib projektis kuulda ka Tartu linnapea Urmas Klaasi helisevat häält. «Võtame end kokku,» on tema sõnum uue põlvkonna keskealistele räpparitele.

Põhjakiht on 2019. aasta lõpus Sakus käivitatud varase keskeakriisiga võitlemise tugigrupp, mille varamust on seni ilmunud «Kesk (s) iga», «Jooksulint», «Rongisõit» (feat. Epp) ja «Gängsteri Vaesuskriis». Bänd on peaesinejaks iga-aastasel festivalil Vormsi Vaib (17.07).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles