Vana Baskini teater saab ministeeriumilt kauaoodatud toetuse

Brita-Maria Alas
Copy
Vana Baskini Teater on lavale toonud briti näitekirjaniku Derek Benfieldi komöödia «Äärmiselt piinlik».
Vana Baskini Teater on lavale toonud briti näitekirjaniku Derek Benfieldi komöödia «Äärmiselt piinlik». Foto: Vana Baskini teater

Kultuuriministeerium rahuldas Vana Baskini teatri taotluse osaliselt ja eraldab teatrile mulluses taotlusvoorus 49 700 eurot. Teatrijuhi sõnul tegi ministeerium neile liiga, kuid taotluse osalise rahuldamisega on selle heastanud. 

Kohus tühistas kultuuriministri varasemad 1. ja 2. oktoobri käskkirjad ning kohustas teda uuesti läbi vaatama teatri tegevustoetuse taotluse eelmise aasta taotlusvoorus.

Juba eelmise aasta kevadel vaidlustas Vana Baskini teater halduskohtus eelmise aasta taotlusevoorus toetuse mittesaamist ning selle juures kasutatud hindamiskriteeriume.

Kultuuriminister vaatas Vana Baskini teatri taotluse taas läbi ja otsustas teatri taotluse osaliselt rahuldada – 2020. aastaks taotletud 58 000 euro suuruse toetuse asemel määrati teatrile tegevustoetust samas taotlusvoorus summas 49 700 eurot. 

Kultuuriministeeriumi moodustatud nõuandev komisjon hindas eelmise aasta augustis teatri tegevuse rahvuskultuurilise tähenduse madalaks ning regionaalse tähenduse keskmiseks, samas aasta varem hindas teatri rolli teatrikogemuse pakkujana väga kõrgeks ja rahvuskultuurilist tähendust keskmiseks. 

Aarne Valmis.
Aarne Valmis. Foto: Erlend Štaub

Vana Baskini teatril on juhi Aarne Valmise sõnul piisavalt palju lavastusi, piisavalt palju publikut ja ministeerium tegi neile selgelt liiga. Küll aga heastati see vähemalt osalise toetusega: «Me olime kogu aeg veendunud, et see, mis me teeme, on õige asi,» sõnas ta. 

«Kõik need argumendid, miks meile tookord ära öeldi, lükati kohtus ümber. Õnneks on nüüd see asi korda tehtud, kuigi see võttis aega,» lisas Valmis.

«Tihtipeale võivad mingid vastuolud olla ka isikutevahelised kaikavedamised,» leidis teatrijuht ja lisas, et Eesti elus kipuvad tihti arutelud taanduma põhimõttele, kas meeldib või ei meeldi. 

Põhiline, mis teatrile julgust annab, on nende pikaaegne publik, lisas Valmis. Juunikuus toimuvad veel proovid, kuid peatselt on oodata ka arvukaid lavastusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles