Ülevaade Eesti suurimatest suvistest muusikafestivalidest

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Koroonaviirus ja terviseamet on olnud sedapuhku armulised: festivalisuvi võib alata!
Koroonaviirus ja terviseamet on olnud sedapuhku armulised: festivalisuvi võib alata! Foto: Kuuno Kuusik

Hoolimata mõni kuu tagasi valitsuse tasandil rahvale edastatud hoiatavast ähvardusest suvi tänavu Eestis siiski ära ei jää: päike särab taevas, koroonaviirus peab viimaseid taandumislahingud ning lisaks kõigele muule ilusale ja heale ootab meid ees kolm kuud täis mitmesuguseid muusikafestivale, millest enamik toimub värskes õhus.

Meenutagem, et alates 14. juunist tohib sisetingimustes avalikest üritustest osa võtta kuni 600 ja välitingimustes kuni 1000 inimest. Ning kõik üritused peavad lõppema hiljemalt südaööl. Võimalik, et need piirangud saavad lähiajal veel leevendust. Kui seda ei juhtu, on oht, et paljudele üritustele väravast piletit ei saa, kuna need on välja müüdud.

Senise eelinfo järgi toimuvad tänavu suvel kõik suuremad traditsioonilised muusikafestivalid. Oma programmi koostamisel ja väljakuulutamisel on seni kõige ettevaatlikumad need, kes ootavad esinejaid piiri tagant. Samadel põhjustel ei anna tänavu suvel Eestis soolokontserti peaaegu ükski välismaine suurema kaliibri artist. Praeguse seisuga on ainsaks silmatorkavaks erandiks nu metal-ansambel Slipknot, kelle etteaste peaks toimuma 9. augustil Saku suurhallis.

Soomes toimuvatest suurematest festivalidest jätavad tänavu nagu mullugi aasta vahele nii Flow, Tuska kui ka Puisto­blues, Pori Jazz, Ruisrock, Provinssirock. Küll aga on välja kuulutatud Weekend, mis peaks toimuma Helsingis 5.–7. augustil. Eestlaste hulgas armastatud Läti suurematest festivalidest toimuvad praeguse info järgi nii Positivus (16.–18. juuli), Laba Daba (6.–8. august) kui ka Zobens un Lemess (20.–21. august), ehkki ükski neist pole veel ühtegi artisti välja kuulutanud.

Järgnev Eesti suuremate suviste muusikafestivalide ülevaade on esitatud tinglikult stiilide kaupa ning ürituste toimumise järjekorras, sulgudes on lisatud valikuline loetelu esinejatest. Nimekiri ei ole lõplik ning selles esitatud info võib sõltuvalt asjaoludest muutuda.

Valikust jäid sisulistel ja mahulistel kaalutlustel välja klassikalise muusika festivalid.

RAADIOPOPP:

Suve esimeste suurüritustena toimuvad üle Eesti eri kohtades jaanipäevapeod, millest suurimad annavad oma muusikalise eeskavaga välja minifestivali mõõdu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles