Kumu näitab ebatavalist arhitektuurifilmi Tōkyōst

Kultuuritoimetus
Copy
Ryūe Nishizawa tutvustab isiklikku Tōkyōt.
Ryūe Nishizawa tutvustab isiklikku Tōkyōt. Foto: Kaader filmist

Kolmapäeval, 9. juunil kell 18 linastub Kumu auditooriumis vabavormiline portreefilm «Tōkyōt avastades», milles maailmakuulus arhitekt Ryūe Nishizawa sõidab oma vana Alfa Romeoga mööda Tōkyōt. Seansi juhatab sisse arhitekt Peeter Pere.

Ühe pealtnäha tavalise autosõidu jooksul räägib nimekas Jaapani arhitekt oma suhtest selle linnaga, tutvustab teda enim mõjutanud paiku, inimesi ja hooneid ning tõmbab paralleele Euroopa ja Jaapani kultuuri vahele. Prantsuse režissöörid Louise Lemoine ja Ila Bêka jõuavad arhitekti mõttemaailmale väga lähedale, luues sundimatu õhustiku, mis on sama kerge ja õhuline nagu Nishizawa arhitektuurgi.

«Louise Lemoine´i ja Ila Bêka viis läheneda arhitektuurile võiks olla sama mis kassil, kes kõnnib läbi linna majade – väga huvitav viis,» on filmi kohta väitnud Nishizawa ise. Film on võitnud auhinna Tel Avivi dokumentaalfilmide festivalil DocAviv ja Milano arhitektuuri- ja disainifilmide festivalil. Suurt rahvusvahelist tähelepanu pälvis ka autorite eelmine pikk film «Moriyama-san», mida Kumu näitas menukalt 2019. aastal.

Ryūe Nishizawa pälvis 2005. aastal koos Kazuyo Sejimaga maailma tuntuima, Pritzkeri arhitektuuriauhinna. Nende arhitektuuribüroo SANAA projekteeritud hoonete sekka kuuluvad näiteks Lausanne´i Rolexi õppekeskus, New Yorgi Uus Muuseum, Toledo kunstimuuseumi klaaspaviljon, Christian Diori Tokyo esindus ja Kanazawa 21. sajandi muuseum.

Koroonapiirangute tõttu lubatakse igale seansile ainult poole saali jagu vaatajaid ehk kuni 122 inimest. Mask on kohustuslik ja järgida tuleb 2+2 reeglit.

Kultuuriteemaliste filmide sarja «Kumu dokumentaal» sügishooaeg algab 1. septembril. Sarja korraldavad Kumu ja PÖFF. Sissepääs kõigile selle sarja seanssidele on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles