Võrumaale kutsutakse suitsusauna ja soome-ugri filme vaatama

Copy
Suitsusaun. Foto on illustreeriv.
Suitsusaun. Foto on illustreeriv. Foto: Arved Breidaks

Sänna kultuurimõisas algab reedel, 11. juunil soome-ugri filmifestival FUFF, mida peetakse sedapuhku juba kaheksandat korda.

Lühifilmifestivali hakati korraldama aastal 2014, et tekitada huvi soome-ugri mängu- ja eksperimentaalfilmide vastu. Näidatavate filmide autorid on kas soome-ugri filmitegijad või siis käsitlevad filmid soome-ugri teemasid. FUFF-i üks korraldajatest, Eestis elav Ungari päritolu režissöör ja produtsent Edina Csüllög sai enda sõnul soome-ugri pisiku 12-aastaselt, kui õpetaja näitas koolis soome-ugri keelepuud.

«Ma polnud varem midagi taolist kuulnud, et keeled võivad olla sugulased ja ma ei saanud sellest lõpuni aru. Küll aga algas sellega retk, mis siiamaani kestab,» rääkis Csüllög.

«Tahtsin endale selgeks teha, et kas see on päriselt nii või on see hoopis väljamõeldis. Kuna enamik ungarlasi pigem seostab ennast türklastega, siis pidin teema sügavamalt ette võtma, et tõele jälile saada. Õppisin parimatelt õpetajatelt Budapesti Ülikoolis soome-ugri keeleteadust,» kirjeldas Csüllög, kelle ellu tuli film, mis võlus teda samamoodi nagu kogu soome-ugri maailm.

«Ühel hetkel mõistsin, et ma ei pea valima kahe kire vahel, vaid saan neid ühendada. Nii see kõik sündis. Ja see sügavam «miks» on ikkagi see, et iga inimene tahaks midagi maailmale tagasi anda. Tahaks tunda, et see on eriline, et oleme siin maa peal. Sündisin siia ja tahaks seda üürikest aega veeta nii, et panustan millessegi, mis teeb maailma rikkamaks ja ilusamaks kohaks – minu arust on liikide ja rahvuste mitmekesisus, põlisrahvaste vaimsuse hoidmine üks ilusaim asi siin ilmas.»

Nii Sännas kohapeal kui ka veebikinos saab vaadata filme «Viimane liivlane» (rež. Mikko Piela) ja noorte lühidokumentaalfilmide kogumikku mitmekesisuse teemal «Rääkimata lood/Stories Untold», dokumentaalfilmi eesti ungarlastest ning valikuid saami, Ungari, Eesti, Soome ja väikerahvaste programmi lühifilmidest.

Kohale on oodatud nii soome-ugri kultuuride austajaid kui ka filmihuvilisi noori, kes soovivad töötubades ise oma filmitegija karjääri alustada.

Toimuvad filmivaatamised ja kontserdid, mõttevahetused-seminarid ning õhtused olemised suitsusaunas.

FUFF on festival, kus mitte ainult ei vaadata temaatilisi filme, vaid kus elataksegi ugrilastena ugrielu, tunnetatakse loodusrahvaks olemist ning saadakse seejuures eri moel targemaks. Filmiprogrammi on võimalik vaadata ka veebis, kuid suitsusaunas leili visata ja kultuurikaaslastega juttu vesta saab vaid kohapeal.

Festivaliprogrammi ja pidevalt uueneva infoga saab tutvuda FUFF-i Facebookis

FUFF kutsub Võrumaale soome-ugri filme vaatama ja suitsusauna
FUFF kutsub Võrumaale soome-ugri filme vaatama ja suitsusauna Foto: Facebook
Tagasi üles