Rahvusraamatukogu kutsub rekonstrueerimisele eelnevale lõpuprogrammile

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Rahvusraamatukogu.
Eesti Rahvusraamatukogu. Foto: Konstantin Sednev

Rahvusraamatukogu kutsub rekonstrueerimisele eelnevale lõpuprogrammile, kus saab muu hulgas tutvuda maja tavainimestele peidetud soppidega, mängida ajaloolisi videomänge või otsida aaret.

2021. aasta novembris suletakse mitmeaastaseks rekonstrueerimiseks rahvusraamatukogu hoone. See on Eesti 20. sajandi arhitektuuri üks tippteoseid, mille avamine 1993. aastal tähendas midagi palju enamat kui lihtsalt ühe raamatukoguhoone valmimist. Seetõttu on tagumine aeg tulla veel viimast korda enne hoone uuenemist arhitektuuri suurteost vaatama ning selle saladusi avastama.

Rahvusraamatukogu pakub hoone külastamiseks välja erinevaid põnevaid võimalusi ning neid lisandub kindlasti jooksvalt veel raamatukogu kodulehele: www.nlib.ee/tule-meile.

Rahvusraamatukogu pakub mitmeid viise hoone eri tahkudega tutvuda – alates raamatukogu rekonstrueerimise eelse näituse kuraatorituuridest kuni salapäraste arhitektuuriekskursioonideni.

Rahvusraamatukogu lõpunäitusel «Rahvusraamatukogu vana ja uus algus» teeb Karen Jagodin kuraatorituuri 11. juunil ja 27. augustil algusega kell 17.00, kuupäevasid lisandub jooksvalt.

Toimumas on ka ekskursioonid koostöös Eesti Arhitektuurimuusemiga arhitektuuriekskursioonide sarja «Avatud majad» raames.

Eesti Arhitektuurikeskuse professionaalsete giidide saatel saab tutvuda rahvusraamatukogu salapaikadega, kuhu muidu ligi ei pääse. Ekskursioonid algavad juunis. Täpne info tuleb Arhitektuurikeskuse veebilehele. Tuuril on väike osalustasu. Lisaks hakkab Arhitektuurikeskus pakkuma rahvusraamatukogus ka tellimustuure, huvi korral kirjutada neile otse: info@archtours.ee.

Jaak Juske tuur augustis avab rahvusraamatukogu piirkonna ajalugu. Mis oli siin enne Eesti Rahvusraamatukogu hoonet? Tuurile tulles saab sellele küsimusele vastuse. Lisainfo tulekul.

Rahvusraamatukogu majja on peidetud ka aare ehk võimalik on mängida geopeitust. Mõistatuse lahendamine ja aarde leidmine aitab tutvuda ka hoone arhitektuuriga.

Peredele on loodud põnev Kunstikaart, mis viib maja peale jalutuskäigule ja maja rikkaliku kunstikoguga tutvuma. Kaardi leiab fuajeest.

Lugemisalasse sisenemiseks lugejakaarti vaja ei lähe, kõik on oodatud. Läbi maja kulgeb siseterviserada, mis viib erinevatele korrustele ja lugemissaalidesse.

Rahvusraamatukogu maja saamise lugu ning ka tulevikuvaateid annab edasi suur rekonstrueerimiseelne näitus «Rahvusraamatukogu vana ja uus algus».

Näitusel «ABC ja Cicero. Kooliraamat mineviku Eestis» saab tutvuda vanade õpikute ja kooliraamatutega – vanim raamat on aastast 1515 ning olemas on ka tegelusvihik. Neljapäeval, 10. juunil kell 16 toimub näitusel kuraatorituur kogunemisega harulduste kogu näitusesaalis.

Kuuendal korrusel saab näitusel «Ole inimene! Plakateid Nõukogude Eesti eluolust» näha Eesti NSV plakateid, mis suunasid inimesi «õigesti» tegutsema, kommunistlikult mõtlema, produktiivsust suurendama ja hoolivalt käituma.

Videomängude ajalooga saab praktiliselt tutvuda 5. korrusel, kus on avatud videomängude näitus «Tee parem midagi kasulikku!». Mängida saab kineskooptelerite taha ühendatud videomängukonsoolidel mänge läbi pea nelja kümnendi.

Rahvusraamatukogus toimub lähikuudel veel mitmeid üritusi ning projekte. Värskeima info leiab rahvusraamatukogu kodulehelt ja sotsiaalmeediakanalitest.

Rohkem infot rekonstrueerimise kohta: www.nlib.ee/rekonstrueerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles