Tallinna linnamuuseum esitleb pühapäeval näitust pealinna prostitutsiooni ajaloost

Copy
Näituse "Kõlvatu Tallinn" plakat.
Näituse "Kõlvatu Tallinn" plakat. Foto: Tallinna linnamuuseum

Tallinna linnamuuseum toob 13. juunil tasuta kavaga päevavalgele Tallinna prostitutsiooni mineviku näitusega «Kõlvatu Tallinn».

Näituse kuraator Madli Vendik tõdes, et prostitutsioon on olnud Tallinna linnakultuuris varasematel aegadel tavaline nähtus: «Meil on teada keskajast ka üks lõbumaja, mida pidas Tallinna raad.»

Näituse tõukeks sai tema sõnul siiski kurikuulus Ned de Baggo. Baltisakslasest «pornokuningas» tegutses Tallinnas kahe maailmasõja vahel ning temaga seotud skandaalid pakkusid toona omajagu kõne- ja kõmuainest. Tema pöörane elu ja triksterlik käitumine oli näituse jaoks ilmekas materjal. «Siis hakkasime otsima võimalusi teemat laiemalt avada ja sobivat vaatenurka selle kajastamiseks,» selgitab Vendik.

Kuraator rõhutas, et teda üllatas, kui misogüünselt on prostitutsiooni teemat seni käsitletud.

Näitus ei keskendu prostitutsiooni glamuriseermisele, vaid valgustab selle varjuküljed. Seetõttu soovitab kuraator võtta sõna «kõlvatu» näituse nimes mitmetähenduslikult ning irooniaga: «Me kutsume näitust külastama avatud uudishimuga ja tarbetut hinnangut andmata,» lisas ta.

Näituse «Kõlvatu Tallinn» pühapäevane kava:

Kell 12–15 tohter väljastab kollaseid pileteid ehk prostituudi töötõendeid (külastajad võivad näituse korraldajate teatel kaasa võtta oma dokumendipildi).

Kell 12–15 lambasoolest kondoomide töötuba.

Kell 13–13.20 Lauri Õunapuu kõlvatute laulude lühikontsert.

Kell 14 algab Raekoja platsil ekskursioon kõlvatute lauludega. Esineb Lauri Õunapuu. Ekskursiooni «Sekskursioon» veab Kristi Paatsi.

Kell 16–16.20 Lauri Õunapuu kõlvatute laulude lühikontsert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles