Nädala teater ⟩ Vana arm ei roosteta...

Pille-Riin Purje
, teatrivaatleja
Copy
Aare Toikka ja Margo Tederi koostöös valminud lavastuses «Toulouse» mängivad Elina Reinold ja Margo Teder.
Aare Toikka ja Margo Tederi koostöös valminud lavastuses «Toulouse» mängivad Elina Reinold ja Margo Teder. Foto: Rait Avestik

Austria kirjaniku David Schalko draama «Tou­louse» on ses mõttes nutikalt kirjutatud tekst, et lavasündmusi pole vaja võtta surmtõsiselt ega tingimata uskuda sõna-sõnalt. Kuigi, eks võib sedagi. Banaalse, omal kombel õdusa ja samas lõikavalt paroodilise armuseiklusena startiv (eks)abikaasade kohtumine hotellitoas sisaldab lühikeses lavaajas õige mitu tabavat ja rabavat pööret.

Muide, isegi natukene nagu kahju, et vaataja saab enne algust teada: mängu tuleb tulirelv. Relva näeb kavalehe fotol, aga ka koduleht ja publikuteenindaja hoiatavad, nüüdisajale kohase üllatustevaba korrektsusega, et kõlama saavad mõned relvapaugud. Aga tühja kah, niipidi oli omamoodi põnevgi oodata, millal ja kumb tegelane siis relva lagedale kraamib. Ja autori efektne puänteerimisoskus kavaldab publiku aimused üle niikuinii.

 

David Schalko «Toulouse»

Tõlkija Mihkel Seeder. Lavastajad Aare Toikka ja Margo Teder. Kunstnik Iir Hermeliin. Helilooja Veiko Tubin. Valguskunstnik Martin Koldits. Osades Elina Reinold ja Margo Teder.

VAT Teatri esietendus 26. mail rahvusraamatukogu teatrisaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles