Noore Arhitekti preemia pälvis Johan Tali

Kultuuritoimetus
Copy
Johan Tali
Johan Tali Foto: Piia Ruber

Eesti Arhitektide Liit kuulutas 15. juunil Kumus toimunud auhinnatseremoonial 2021. aasta Noore Arhitekti preemia laureaadiks arhitektuuribüroo Molumba arhitekti ja Eesti Kunstiakadeemia doktorandi Johan Tali.

«Arhitekt olla saab mitut moodi. Arhitektid projekteerivad hooneid, viivad läbi uuringuid ja avaldavad publikatsioone, õpetavad ja jagavad oma teadmisi edasi teistele, korraldavad näitusi, töötavad avalikus sektoris, kutse andmise komisjonis. Nad teostavad linnaplaneerimise, hoonete, avaliku ruumi, sisearhitektuuri ja restaureerimise projekte. Nad võivad otsustada ka mitte ehitada ning osaleda ühiskondlikes aktsioonides ja debattides, püüdes arhitektuuri ja ruumi teemasid inimestele lähemale tuua. Selle aasta žürii leidis, et Johan Tali oma tegevuste mitmekesisusega, mis ulatub näituste kureerimisest, loengutest ning kirjutistest reaalse projekteerimistegevuseni, täidab arhitekti ülalmainitud rolle kõige mitmekülgsemalt,» kommenteeris Noore Arhitekti preemia žürii välisliige Octavio Mestre.

Johan Tali sai arhitektuurialase magistrikraadi 2012. aastal Viini Rakenduskunsti Ülikoolist Hani Rashidi meistriklassist, olles enne õppinud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise erialal. Alates 2016. aastast on ta Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna doktorant.

Tali erialane karjäär sai alguse Viinist, kus ta töötas arhitektina büroodes Soma Architecture (aastatel 2010 –2012) ning hiljem büroos Wolfgang Tschapeller ZT GmbH (aastatel 2012-2013). Aastal 2014 kolis Tali Berliini, et asuda tööle installatsiooniarhitektina koostöös arhitekt-kunstniku Tomas Saraceno stuudioga ning hiljem 2015.aastal disainerina Mercedes-Benzi jaoks büroos Graft Architects.

Samal ajal alustas ta koostööd Karli Luigega ning edukate arhitektuurivõistluste (Saue vallamaja ideekonkurss ja Kalevi staadioni rekonstrueerimise konkurss) põhjalt panid nad aluse arhitektuuribüroole Molumba. Arhitektuuribüroo fookuses on jätkuvalt avalikud projektid, millele tihtipeale eelneb avalik arhitektuurivõistlus. Molumba on alates aastast 2017 võitnud auhinna ligi 30 arhitektuurivõistlusel (sh 10 konkursivõitu, mis on hetkel projekteerimises või ehituses). Lisaks arhitekti tööle on Tali esindanud Eestit rahvusvahelistel näitustel.

Noore Arhitekti preemiale kandideerisid sel aastal neli üksikkandidaati ja kaks kollektiivi. Üksiknominentideks olid Kadri Kerge, Elo Kiivet, Mihkel Koppel ja Johan Tali. Lisaks pürgisid Noore Arhitekti tiitlile arhitektid Eve Komp ja Liina-Liis Pihu MTÜst Ruumiringlus ning büroo b210 kogu arhitektide tiim: Mari Hunt, Aet Ader, Kadri Klementi, Karin Tõugu, Nele Šverns, Mari Möldre, Arvi Anderson, Kristian Taaksalu, Helmi-Marie Langsepp.

Noore Arhitekti preemia võitja valitakse kuni 40-aastaste arhitektide liitu või selle noortesektsiooni kuuluvate arhitektide või kollektiivide seast, kes on silmapaistvalt tegutsenud arhitektuurivaldkonnas, olnud innovaatilised või kelle looming on kaasa aidanud Eesti või meie arhitektuuri tutvustamisele maailmas. Viimastel aastatel on preemia pälvinud KOKO arhitektid (2015), Sille Pihlak ja Siim Tuksam (2017), Laura Linsi ja Roland Reemaa (2019).

Käesoleva aasta žüriisse kuulusid arhitekt, õppejõud ning arhitektuuriajakirja T18 toimetaja Octavio Mestre (Barcelona), arhitekt ja Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna professor Toomas Tammis, arhitekt ja NAP 2019 üks laureaatidest Laura Linsi arhitektuuripraksisest LLRRLLRR, LHV panga Ühendkuningriigi filiaali direktor Erki Kilu ning LHV Grupi nõukogu liige, ettevõtja ning Noore Arhitekti preemia asutaja ja rahastaja Heldur Meerits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles