Vanemuise suvelavastus «1984» jõuab publiku ette

Kultuuritoimetus
Copy
George Orwelli romaani «1984» lavaversioon Vanemuises.
George Orwelli romaani «1984» lavaversioon Vanemuises. Foto: Maris Savik

26. juunil jõuab publiku ette Vanemuise teatri tänavune suvelavastus, milleks on George Orwelli romaani «1984» lavaversioon Karl Laumetsa lavastuses.

Inglise kirjaniku George Orwelli Teise maailmasõja järel ilmunud ja kiiresti kultusteoseks saanud romaan on leidnud järjest enam viitamist ka tänapäevastes aruteludes, mil tõejärgseks ja jälgimisühiskonnaks nimetatud sootsiumis võib tõmmata selgeid paralleele Orwelli loodud tulevikudüstoopiaga.

Orwelli romaani sündmused leiavad aset totalitaarses riigis nimega Okeaania, kus valitseb Suure Venna kultus, iseseisev mõtlemine on keelatud ning inimesi kontrollitakse ja jälitatakse igal võimalikul moel. Ajalugu on ümber kirjutatud ja olevik salastatud, Armastuse-, Külluse-, Rahu- ning Tõeministeeriumi meelevallas on inimesed kui tillukesed putukad, kelle isiklikud mõtted ja tunded on täiesti ebaolulised. Loo peategelane Winston Smith avastab endas ühel päeval teisitimõtleja ning hakkab märkama end ümbritsevaid valesid.

Karl Laumetsa sõnul tegeleb tema lavastus sellega, mis juhtub inimesega olukorras, kus tõde ja moraal on lootusetult ära lagastatud. «Lavastus räägib inimlikkusest, inimlikust tõest ja sellest, mis teeb inimesest inimese ja isiksuse.»

Uuslavastuse aluseks on tunnustatud briti näitekirjanike Robert Icke´i ja Duncan Macmillani dramatiseering, mille tõlkis Tõnis Arro. Lavastusmeeskonda kuuluvad veel kunstnik Kristjan Suits, muusikaline kujundaja Vaiko Eplik, valguskunstnik Rene Liivamägi ja videokunstnik Epp Kubu. Osalistena on tegevad näitlejad Robert Annus, Gert Raudsep, Maria Annus, Hannes Kaljujärv, Marika Barabanštšikova, Ott Sepp, Maarja Johanna Mägi, Kaarel Pogga, Ken Rüütel ja teised.

Lavastust «1984» näeb kümnel korral kuni 10. juulini Tartus Kammivabriku sündmuskeskuses (Teguri 28a), samas paigas, kus etendus ka Vanemuise eelmine suvelavastus, kaks suve menukalt mängitud «Kirvetüü». Orwelli romaani «1984» on seni Eestis lavastatud vaid korra, aastal 1989, huvitava kokkusattumusena praegusest mängupaigast vaid kilomeetri kaugusel (Tähe 33) asunud stuudioteatri «Munev Aine» saalis, dramatiseerijaks ja lavastajaks oli toona Jaan Kiho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles