Väikese ärimehe suur külm sõda

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Kaabu ja vunstidega amatöörluuraja: filmis Benedict Cumberbatch «Kuller» 
Kaabu ja vunstidega amatöörluuraja: filmis Benedict Cumberbatch «Kuller» Foto: Filmikaader

Kuuma suve jahutab kinos hingus eelmise sajandi teisest poolest, külma sõja kõige jäisemast ajastust. Dominic Cooke’i mängufilm põhineb tegelikult aset leidnud sündmustel ning tegelastel ja peasoas astub kinolinale Benedict Cumberbatch.

Tegevus toimub 1960ndate alguses ja ekraanilt õhkub selle 60 aasta taguse ajastu hõngu: pruunid interjöörid, sama karva ülikonnad ning naljakad vurrukesed sama naljaka nimega peategelase Greville Wynne’i näos, mida teda kehastav Cumberbatch ka auga välja kannab. Kogu film tundub justkui mõne Briti spiooniromaanide meistri John Le Carré varasema teose õnnestunud ekraniseering, mida see aga ei ole, sest mister Wynne elas ja tegutses päriselt. Päris Wynne’i võite näha ka filmi lõpukaadrites.

Teiseks meenub kohe Steven Spielbergi eeposlik – aga kui juba Spielberg, siis ainult eeposlik saabki olla – külma sõja draama «Spioonide sild» (2015), mis Mark Rylance’ile ka kõrvalosa Oscari tõi. Õnneks pole Cooke’ile antud Spielbergi ambitsioone, pateetilisust ega miljoneid, ning tulemuseks on märksa usutavam, pooltoonidega mängiv ja kokkuvõttes euroopalikum film, mida saab naudinguga vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles