Kulka hakkab jagama rohkem raha tööjõumaksudeks

Henry-Laur Allik
Copy
Kultuurkapitali juht Kertu Saks sai ERMi direktoriks.
Kultuurkapitali juht Kertu Saks sai ERMi direktoriks. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Kultuurikapitali (kulka) nõukogu otsustas muuta raha jagamise korda nii, et soodustada loojate võimalusi saada sotsiaalseid garantiisid. Edaspidi ei tohi kultuuriinstitutsioonid loojatele maksuvabasid stipendiume või loometoetusi kulkast taotleda.

Kultuurkapitali juht Kertu Saks rääkis Postimehele antud intervjuus, et järgmisel nädalal jõustuv muudatus võib tähendada, et riiklikult rahastatud institutsioonide osakaal toetuste saajate hulgas väheneb. Saksa sõnul tahab kulka eelkõige jagada toetusi vabakutselistele loomeinimestele.

Ma saan aru, et kultuurkapital näeb praeguses raha jagamise korras probleemkohti?

Põhimõttelisemad muutused ongi tingitud sellest, et pikka aega on arutatud, kas loometöö on ka töö. Kui inimene teeb kunsti, kas ta siis teeb seda ainult iseendale või on see ka ikkagi selline töö, mille pealt peaks maksma tööjõumakse, et inimesel oleks sotsiaalsed garantiid.

Millal ja mida te muuta kavatsete?

Me tahame loomeinimesele teada anda, et kui ta taotleb loometoetust või stipendiumi, siis ta peab aru saama, et talle ei laiene sotsiaalsed garantiid. Kui sellele tööle, mida ta teeb, on tellija või kui ta teeb seda kellegi heaks, siis on meie soovitus teha taotlus projektitaotlusena ja lisada sinna käsitavasse raha hulka ka maksud, et saada sotsiaalseid garantiisid.

Põhiline muudatus, mis hakkab olema läbiv, on see, et mõni asutus või organisatsioon ei saa enam küsida tulevikus stipendiumi ja loometöö toetust kellegi jaoks. Ehk kui ikkagi on asutus, organisatsioon, kes midagi teha tahab ja on tellinud mingi töö, siis see peab olema projektitoetuse taotlus, kus ta arvestab sisse ka maksud. Stipendiumi või loometoetust saab inimene küsida ainult iseendale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles