Üliõpilased meisterdavad avariilistest turvapatjadest istumisasemed

Copy
Juhendajad istumispatjadega
Juhendajad istumispatjadega Foto: Kõrgem kunstikool Pallas

Kõrgema kunstikooli Pallas tekstiiliosakonna üliõpilased muudavad eksperimentaalse kudumistehnika abil avariiliste autode turvapadjad mitmesuguste kujudega istmeteks.

Tartu linna allasutus Tiigi seltsimaja pöördus Pallase tekstiiliosakonna poole ettepanekuga luua Autovabaduse puiestee pargialale tekstiilist inspireeritud ja seda kasutav installatsioon või eksperiment.

Projekti «Aelejad» materjalide valikul lähtuti soovist taaskasutada autodest üle jäävaid detaile. Katsetuste tulemusena jõuti kasutatud turvapatjadeni, mis on valmistatud tugevast ja vett hülgavast kangast. Juba avanenud turvapatjasid enam sihipäraselt kasutada ei saa, kuid sisumaterjaliga täites saab need muuta ebakorrapärase kujuga erisugusteks vormideks. Valminud istumispadjad sobivad nii puhkamiseks kui ka aja veetmiseks. 

Pallase tekstiiliosakonna professori Kadi Pajupuu juhendamisel kasutasid osakonna üliõpilased Andrea-Martha Teesaar, Ülle Järv, Maria Korczynska-Pilm ja Marion Mölder istmete katete valmistamiseks originaalset tehnikat MultiWeave, mis võimaldab luua ruumilisi struktuure.

MultiWeave tehnoloogias teostatakse lõimeaasad vertikaalselt spetsiaalsete kammidega ning koelõnga põimitakse süsteemselt ümber lõimede. Kui materjal on saavutanud teatud paksuse, ühendatakse aasad ja tugikammid eemaldatakse.

Istmete seeria Aelejad disainis on kasutatud nööri, kombineerides MultiWeave tehnikat heegeldamise ja põimimisega. Turvapadjad täideti aga õhufiltrite tootja tootmisjääkidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles