Glamuurne kandletüdruk Ida Elina: «Ma tahan laulda lootusest!»

Grete Vellend
, muusikasõber
Copy
Ida Elina
Ida Elina Foto: Timo Pyykonen

Sel nädalavahetusel toimuva Hiiu Folgi peaesineja on Ida Elina, kaunis kandlemängija Soomest, kelle repertuaar ulatub rahvamuusikast ja jazz-popist kuni klassikatöötlusteni. Ta on avaldanud neli albumit, tuuritanud kogu maailmas ning võitnud muuhulgas 2011. aastal maailma esimese rahvusvahelise kandlemängijate võistumängimise (International Kantele Competition).

Kuidas avastasite endas muusikasädeme?

Ma olin kaheksa-aastane, kui alustasin koolis klaveriõpingutega, ja 13-aastane, kui avastasin kandle. Minu muusikukarjäär ei olnud ette planeeritud, vaid juhtus rohkem nagu juhuse tahtel. Mu vanemad ei mängi ühtegi instrumenti ja nad ka ei laula, kuid mingitmoodi avastasid nad, et nende lapsed on muusikast huvitatud. Kõik meie pere lapsed mängivad erinevaid pille ja kõik me ka laulame. Vanematele tuli see üllatusena, et lapsed on väga musikaalsed.

Lapsena ei olnud ma muusikast nii palju huvitatud. Liitusin kohaliku lastekooriga vastumeelselt ega olnud eriti vaimustuses ka klaveritundidest. Kui hakkasin klaverit õppima, meeldis mulle väga, et olin võimeline pilli mängima, isegi kui ei harjutanud sellise õhinaga. Huvitav pööre toimus siis, kui olin 13 ja sain tuttavaks kandlega. Kui aus olla, siis ei olnud ma ka selle pilli mängimisest huvitatud. Vastupidi! Arvasin, et kannel on kõige igavam pill maailmas, ning hakkasin seda mängima ainult oma noorema õe lõbuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles