Dopinguteema pürgib teatrilavale

Kultuuritoimetus
Copy
Ujuja
Ujuja Foto: Siim Vahur

Näidend «Ujuja» annab huvitava ja väga inimliku sissevaate dopinguteemasse – kuidas see mõjutab kõiki osalisi nii spordis kui elus, puudutades üldmõistetavaid elulisi tahke, mida ajaleheveergudel tavaliselt ei näe.

«kui ma võidan,

siis võidad sina ka,

ja kui ma võidan suurelt,

siis võidad sina suurelt»

(Lucas Hnath, «Ujuja»)

Vaimukalt igapäevase ja tavainimestele iseloomuliku jah-noh-neh-dialoogiga püüab Lucas Hnath kinni ühe tippsportlase argipäeva. Nagu tema vend möönabki, siis olümpiale pürgiv peategelane «loomulikult ei ole mingi haritlane...» sest «kool ei ole tema teema».

Tippujuja Paul, keda lavastuses mängib Tõnis Niinemets, on siiski sümpaatne tegelane. Ei räägi palju, ent üritab auga välja tulla olukorrast, kus tema klubi külmkapist leitakse dopingut. Ja millega seoses satuvad ohtu tema kohe algavad olümpia katsevõistlused ning potentsiaalne leping suursponsoriga.

«Ujuja» ongi põhiliselt kahe venna lugu. Advokaaditaustaga vanem ja targem vend, keda lavastuses mängib Uku Uusberg, üritab spordiagendina seista oma noorema venna õiguste eest, ent põrkub laupapidi kokku Pauli treeneriga (Alo Kõrve), kes tõelise vana kooli mehena võitleb oma spordi puhtuse eest, tahtmata samas kaotada oma tõenäoliselt elu parimat võimalust õpilane olümpiale viia. Olukorda ei tee kergemaks Pauli tunded füsioterapeudi vastu (Steffi Pähn), kellel on keelatud ainetega seoses must minevik.

Olukorras, kus kõigil on Pauli olümpiale pääsust midagi võita ja tema eemalejäämisest kõvasti kaotada, koorub välja spordi karm reaalsus: mis maksavad sellisel hetkel sugulussidemed, lojaalsus, armastus?

Kahe venna loo on lavale pannud üks pool Eesti ühest tuntuimast vendadepaarist – Märt Pius. Lava- ja valguskunstnikuna astub üles Eesti nõutuim lavatagune jõud Kristjan Suits. Koomikat ja mõtteainet pakkuva spordiloo on tõlkinud Kinoteatri dramaturg ja endine noorsportlane Paavo Piik.

Esietendus 18. juuli 2021 Sakala 3 teatrimajas, algus kell 19

Etendused: 19., 20., 21., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30. juuli, 1., 2., 3. august 2021

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles