Rännaklavastus kutsub vaatajaid retkele põlevkivimaailma

Kultuuritoimetus
Copy
Lavastaja Elar Vahter.
Lavastaja Elar Vahter. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

30. juulil Kiviõli keemiatööstuse territooriumil esietenduv dokumentaalne rännaklavastus «Põlevkiviõli» avardab Eesti suveteatri piire nii geograafilises kui temaatilises plaanis. Ida-Virumaal paiknev Kiviõli linn on Eesti suveteatri kaardil täiesti uus mängupaik, samuti pole varem nähtud lavastust, mis tegeleks Eesti rahvuslikuks uhkuseks nimetatud põlevkivi töötlemise mineviku, oleviku ja tulevikuga töötava tehase territooriumil.

Poeetiliseks audiorännakuks nimetatud lavastuse «Põlevkiviõli» külastajad saavad ainukordse võimaluse liikuda Kiviõli keemiatööstuse territooriumil, tutvuda põlevikivitootmise tehnoloogiliste protsessidega, kiigata siinset personali oma igapäevatööd tegemas, hingata sisse keemiatehase ehedaid lõhnu, silmitseda kauguses kõrguvat tuhamäge, kuulata endiste ja praeguste töötajate isiklikke lugusid ning mõtiskleda Kiviõli ja tema ümbruskonna perspektiivide üle läheneva rohepöörde tingimustes.

Lavastuse tekstiosa põhineb valdavalt tänaste ja endiste kiviõlilaste ning keemiatööstuse töötajatega tehtud intervjuudel, lisaks neile on kasutatud ajakirjanduses ilmunud teemaga seotud tekstikatkeid. Kuna suure osa kombinaadi töötajaskonnast ja Kiviõli elanikkonnast moodustavad vene keelt kõnelevad inimesed, on ka rännaklavastuse tekstiosa võimalik kuulata nii eesti kui vene keeles.

Lavastajana toob selle välja Elar Vahter, teksti kirjutasid kokku dramaturgid Eero Epner ja Sven Karja, kunstnik on Illimar Vihmar, helilooja Marianna Liik, videokunstnik Maria Elisaveta Roosalu, valguskunstnik Emil Kallas.

Rännaklavastus «Põlevkiviõli» valmib 10-aastase ajalooga keskkonna- ja kultuurifestivali PurFest raames, korraldajaks on MTÜ Askele Loovuskeskus. Lavastust näeb Kiviõli keemiatehase territooriumil juulis ja augustis kokku kümnel korral. Teatrikülastajatel palutakse oma riietuse ning jalanõude valikul arvestada asjaoluga, et tegemist on rännakuga tööstusterritooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles