Valminud on lühidokumentaalide kogumik rändetaustaga noorte kogemustest

Kultuuritoimetus
Copy
Baran İsmail Ulaşe film «Snowball in the Face».
Baran İsmail Ulaşe film «Snowball in the Face». Foto: Kaader filmist

Vabaühenduse PACE eestvedamisel on valminud lühidokumentaalide kogumik «Rääkimata lood», mille fookuses on rändetaustaga noorte isiklikud kogemused.

Autorite Alex Tervinsky ja Karoliina Varreti film «Airflared to Freedom» räägib Tuneesia päritolu Wissem Jalloulist, kes lahkus oma kodumaalt otsimaks mujalt vabaduse võimalikkust oma elus ja loomingus. Pono Weimeri ja Helen Vaaksi filmi «Salty, Spicy, Crunchy» peategelaseks on Tartu ülikooli vilistlane Pono Weimer, kes jagab korea traditsioonilise toidu kimchi valmistamise kaudu oma kultuuripärandi olulisust ning lugu rändajana Eestis.

Baran İsmail Ulaşe «Snowball in the Face» jälgib keeruliste olude sunnil Eestist lahkuma pidava Türgi immigrandi ning baaripidaja Fatihi viimast päeva Eestis. Linda Maria Saare ja Maria Naulaineni dokumentaalfilmis «Kodu?» rullub lahti ühe Eesti vahetusõpilase elu Itaalias. Kas kaheksa kuu jooksul on võimalik isegi uduses väikelinnas võõrast keelest hoolimata uus kodu ja uus elu luua?

Leele Jürjeni «In Between Two Homes» on dokumentaalne uurimus liikumisest ja rahutusest, kui laps on jagatud kahe lahus elava vanema kodude vahel. Behnam Bakhtiari «Vaadake meid» heidab pilgu pärsia naise ellu, kes püüab kohaneda uutes oludes Eestis, kuid igatseb oma siinsest nii erinevat kodumaad. Darja Dovbõš ja Eduard Emanuel Leahu film «Beijde» portreteerib Lääne-Aafrikast Eestisse elama asunud Stephenit, tema armastust muusika vastu ning pühendumist Eestis loodud kogukonnale ja kirikule, mis omakorda loob sideme Stepheni kodumaaga.

Kogumikku «Rääkimata lood» kuuluvad seitse filmi on eelkõige mõeldud õppematerjaliks ning PACE on käinud filme näitamas ning õpilastega migratsiooni teemal arutlemas koolides üle Eesti. Filmid linastusid ka tänavusel soome-ugri filmifestivalil FUFF ja Tartu Autovabaduse Puiesteel, Tallinnas linastuvad filmid 26. augustil koostöös muuseumiga Vabamu.

Projektist lähemalt:

https://peaceaction.ee/tegevused/projektid/stories-untold/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles