Arvustus ⟩ Valgustatud ja tegus draama

Maris Paas
, teatrivaataja
Copy
Suvelavastus «Kuldõun puukausis».  FOTO: Terle Roondik
Suvelavastus «Kuldõun puukausis». FOTO: Terle Roondik Foto: Terle Roondik

Johann Georg Eisen von Schwarzenberg on öelnud: «Ma pakun kui kuldõuna kehvavõitu puukausis ning panen ühtaegu tähele, kuidas mõned teised, kel libedam keel, kuid tühjem sisu, oma riknenud õuntega kuldvaagnal minust kaugemale jõuavad.»

MTÜ Torma Kultuur on ette võtnud vedada paikkonna ja eesti rahva harimiseks näitemängu, mis on oluline nii Torma paikkonnale kui ka eesti mõistes laiemalt. 275 aastat tagasi tuli Eestimaa rahvast harima ja uueks muutma Baieris sündinud Johann Georg Eisen von Schwarzenberg (1717–1779), kelle tegusamad kolmkümmend aastad möödusid Torma-Lohusuu pastorina. Kõik ja mitte midagi hinnaga saavutas ta ometi palju: tegeles kirjaoskuse levitamisega luues kihelkonnakooli, rajas puukooli ja aia, oskas rõugeid panna, huvitus aiasaaduste konserveerimisest, oli esimene pärisorjuse kriitik kogu Venemaal ja Katariina II nõuandel ehitas Tormasse kiriku, mis seal seniajani rahvast teenib.

Näidendi autoril ja lavastajal tuli tükk kokku kirjutada ise, mahutada ühe mehe kolmkümmend aastat elutööd ja kogu kihelkonna arenguhüpe ühte näidendisse, kahte vaatusesse. Sellega sai Janek Varblas ka hakkama. Üleminekud ühelt teemalt järgmisele kulgevad sujuvalt, koomiline vahetub traagilisega, valminud on igati nauditav vaatemäng, mida on näitlejatel ka lust mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles