Ehted, rituaalsus, digitaalsus

Kultuuritoimetus
Copy
Katkend Darja Popolitova videotööst "Kuidas teostada kontrolli"
Katkend Darja Popolitova videotööst "Kuidas teostada kontrolli" Foto: Kuvatõmmis

Neljapäeval, 5. augustil kell 18 avab ehtekunstnik Darja Popolitova Hobusepea galeriis isikunäituse «Taktiliit on kivi, mis kõditab pilku». Viis videoteost, ehted ja installatsioonid loovad fiktiivse maailma, milles nõid Serafita aitab igapäevaelu pettumustega toime tulla.

«Serafita on fiktiivne tegelane, kes aitab mul laiendada ehte tavapäraseid funktsioone. Näiteks filmida ehteid nii, et vaatajal oleks palju huvitavam vaadata videoklippi kui autonoomset artefakti, mis on kinnitatud stendi külge,» märgib autor.

Näitusel olevad õpetusvideod ning ehted-tööriistad on loodud nii, et need rahuldaksid inimeste konkreetseid vajadusi. Näiteks kui keegi soovib saada enesekindlamaks, tuua ellu kaotatud lähedust või tulla toime agressiooniga.

Kunstnik ei pea materiaalsust mitte ainult füüsiliseks, vaid ka digitaalseks komponendiks. Nõid Serafita tegutsemine ekraanil muutub kehalisusega seotud «rituaaliks». Ilma selliste võimsate kantavate märkideta nagu ehted poleks inimelul sentimentaalseid lisaväärtusi – kinkimisrituaale, taktiilseid momente, isiklikke mälestusi.

Darja senist loomingut on kajastatud kohalikes ja rahvusvahelistes väljaannetes. Hollandi kunstiajakirjas Current Obsession kirjutab ehtekunsti kriitik ja näitusekuraator Kellie Riggs Darja töödest nõnda: «Kuigi füüsilised ehted on Popolitova loodud olemus, on need samas üksnes osa tervikpildist või kollektiivsest persona’st, mida ta vaatajale tutvustab, kui neid ehteid internetis jagab.»

Darja Popolitova on sündinud 1989. aastal Sillamäel, elab ja töötab Tallinnas ning on doktorant Eesti Kunstiakadeemias. Loomingus kasutab ta ehteid, digitaalseid tehnikaid ning videomeediumit. Viimasel ajal on Darja Popolitova osalenud näitustel Arnhem Muuseumis Hollandis (2020), Kunsti- ja Disainimuuseumis New Yorgis (2019), galeriis Kunstnerforbundet Oslos (2018). Darja Popolitovat esindavad galeriid Marzee Nijmegenis, Beyond Antverpenis ja Door Mariaheides. Tema teosed kuuluvad Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi, Arnhem Muuseumi kogudesse ja ka mitmetesse erakogudesse. Darja Popolitova loomingut on tunnustatud 2020. aastal Eesti Kultuurkapitali aastapreemiaga, 2018. aastal Kultuuriministeeriumi ja Adamson-Ericu stipendiumitega. 2015. aastal pälvis ta stipendiumi Noor Ehe.

Näitust saab külastada 5.–30. augustini 2021, iga päev (välja arvatud teisipäev) kl 11–18. Hobusepea galerii asub aadressil Hobusepea tänav 2, Tallinn.

Näitus on valminud koostöös Jakob Tulve (videoefektid) ja Andres Nõlvakuga (helikujundus).

Kunstnik tänab: Aleksandr Popolitov ja Nadežda Popolitova, Ando Naulainen, Anastasia Dratšova, Eesti Kunstiakadeemia doktorikool, Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunstiosakond, Eesti Kunstnikeliit, Elnara Taidre, Karl Kivinurm, Norman Orro, Kadi Veesaar, Kadri Mälk, Karmo Järv, Keiu Krikmann, Kristo Pachel, Miikael Danieljants, Pire Sova, Raivo Kelomees.

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstiakadeemia, Moe OÜ, Õllenaut OÜ, Hobusepea galerii, Orbital Vox Studios.

Näituseid Hobusepea galeriis toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriministeerium ja Liviko AS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles