Festivaliks SAAL Biennaal valmib Reskripti uus teos «Artist Walk»

Kultuuritoimetus
Copy
Evelyn Raudsepp, Maarin Mürk ja Henri Hütt.
Evelyn Raudsepp, Maarin Mürk ja Henri Hütt. Foto: Roman-Sten Tõnissoo

12.–29. augustini toimuva etenduskunstide festivali SAAL Biennaal ajaks valmib produktsiooniplatvormi Reskript uus teos «Artist Walk». Reskripti algatasid 2019. aastal Maarin Mürk ja Henri Hütt, külalisena reskripteerib seekord ka Evelyn Raudsepp.

«Artist Walk» on järgmine peatükk Reskripti tegevuses. Kunstnik ja külastaja võtavad koos ette stsenaariumi järgi toimuva rännaku. Kunstnik valib teekonna ning külastaja kunstniku. Kunstniku ja publiku kohtumine on viidud tavapärasest vestlusringi formaadist välja, kohtumine toimub korraga vaid ühe inimesega, koos asutakse privaatsele teekonnale, mille trajektoor kujuneb kõndijate vastastikmõjust.

Kas mõtted, mida sellisel kombel jagatakse, on vahetumad, on seda kogemust n-ö rohkem kui saalis koos teiste huvilistega vestlust kuulates? Või tekitab sel viisil kahekesi jäämine kohmetust, teatud viisakasse rolli tõmbumist? On see kohtumine oma iidoliga või paarik, kes asub sooritama ühist ettevõtmist? Reskript viskab pallid õhku ning «Artist Walkis» osalejad alustavad žongleerimist. Erinevad vestlusvõimalused, erinevad kompositsioonimustrid, tähelepanelik aeg-ruum ja jagatud kogemus. Stsenaariumid, mis juhatavad sisse, seovad vahepealsust või lõpetavad päeva, on välja töötanud Reskripti meeskond koos kunstnikega. Tuurid toimuvad kogu festivali vältel – kolmel nädalavahetusel.

Kultuurivaldkonda saatvate sotsiaalsete rituaalide nihestamisega tegelev produktsiooniplatvorm Reskript on liikumas järjest avaramale väljale. Avamiste, vestlusringide ning esitluste vaatemängulisemaks muutmisest on laienetud uute formaatide ja koostöödeni. Nii sai Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum sel kevadel hulga ettepanekuid oma kogumispoliitika muutmiseks, lavastatud ringkäigud koguhoidlates ning 180 uut koguhoidjat. Lisaks on Reskript korraldanud koos DAMA võrgustikuga ka rahvusvahelisi töötubasid, pöörates osalejate tähelepanu korduvatele mustritele kultuuritöös ja enda loomingulises praktikas. Käesolev, kunstnikke ning kunstihuvilisi ühendav liikumise formaat «Artist Walk» on Reskripti tegevuse järgmine peatükk.

Idee, teostus, instruktsioonid: produktsiooniplatvorm Reskript (Henri Hütt, Maarin Mürk, külalisena Evelyn Raudsepp)

Esitajad: Maija Hirvanen, Juha Valkeapää, Johhan Rosenberg, Adriano Wilfert Jensen, Jana Jacuka, Age Linkmann, Katrin Essenson, Oksana Tralla (Titova)

Kaasproduktsioon: Kanuti Gildi SAAL, Reskript

Kestus: 45 min

Eesti/inglise keeles

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles