Surimaskide näitus: surma pale kipsis ja vahas

Kristiina Tiideberg
Copy
Gustav ja Aino Suitsu surimaskid.
Gustav ja Aino Suitsu surimaskid. Foto: Andres Tennus

Lämmatava suvekuuma eest on nutikas otsida leevendust korraliku kliimasüsteemiga ruumidest ning kaubanduskeskuste järel võib kohe soovitada külastada muuseume, mis on pärast järjekordset kevadist sunnitud sulgemist avanud suure hulga põnevaid näitusi. Tartu Ülikooli kunstimuuseum on oma suvenäituseks valinud seejuures pealtnäha üsna sünge teema ja pannud välja 28 tuntud kultuuritegelase surimaski.

Surm on teema, mis võib tekitada vaatajas õudu, aga olla samal ajal ka kummaliselt köitev. Kahtlemata on sellele panustanud ka näituse tegijad, sest külastajate tähelepanu nimel võistlevad muuseumid mitte ainult omavahel, vaid ka kogu ülejäänud meelelahutusmaailmaga. Samas ei ole näituse kujunduses püütud rõhuda draamatikale või luua harrast ja sentimentaalset meeleolu. Teatrikunstnik Kristjan Suitsu delikaatses kujunduses on hoopis loodud sümpaatne ja veidi salapärane õhustik, milles iga külastaja võib ise valida oma tempo ja viisi, kuidas eksponeeritava teemaga suhestuda.

Näitusel vaatab meile vastu – ja seda sõna otseses mõttes! – Eesti 20. sajandi kultuurieliit. Kuraatorite Ken Irdi ja Anu Rae valikul on vaatamiseks välja pandud peamiselt näitlejate, kunstnike, kirjanike ja muusikute-heliloojate maskid, sekka ka mõned teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles