Kastellaanimaja galeriis avatakse Rein Raamatu isikunäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Töö Rein Raamatu isikunäituselt.
Töö Rein Raamatu isikunäituselt. Foto: Repro

Neljapäevast, 5. augustist on Eduard Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis avatud Rein Raamatu isikunäitus «Taas Kadriorus». Sel kevadel 90. juubelit tähistanud eesti joonis- ja portreefilmide klassik eksponeerib Kadrioru armastatud kunstikeskuses taas valiku oma kompositsioone ning portree- ja lillemaale. Näitusel saab vaadata ka ülevaadet Rein Raamatu filmidest. Suur osa galeriis esitatud loomingust on näitusele toodud esmakordselt. Näitus jääb avatuks 2. septembrini.

Rein Raamat (s. 1931) on olnud läbi aastakümnete tunnustatud filmikunstnik-lavastaja, joonisfilmide autor ja dokumentaalsete portreefilmide looja eesti kultuuriinimestest. Temaga on seotud pea 70 aastat eesti filmikunsti ajalugu. 1971. aastal rajas Raamat Tallinnfilmi juurde joonisfilmigrupi, kus valmis 17 aasta jooksul 14 animafilmi. Tema kunstnikutööde nimekirja eesti mängufilmidest kuuluvad «Viimne reliikvia», «Mäeküla piimamees», «Põrgupõhja uus vanapagan» jt, joonisfilmide nimekirja aga sellised eesti publiku seas üldtuntud šedöövrid nagu Eduard Wiiralti loomingule tuginev «Põrgu», aga ka «Suur tõll», «Kilplased», «Värvilind» jt.

Tuleb meenutada, et hariduselt ongi Rein Raamat maalikunstnik. Ta on lõpetanud 1957. aastal kunstiakadeemia maali erialal cum laude. Kunstnikusaatus viis ta filmimaailma, ent ka filmitöö kõrval jäädvustas ta üha oma kolleege, muusikuid ja filmimaailma tegelasi nii skitside, joonistuste kui maalidena. Ka joonisfilmidele tuli teha eskiise ja mitmeid neist olid vaadata veel sel suvel Viinistu muuseumi nn tünnigaleriis. Rein Raamatu portreemaale ja graafikat võib leida ka Eesti Kunstimuuseumi kogudest.

Kunstiteadlane Mai Levin on iseloomustanud kunstniku portreemaale: Raamatut iseloomustab hea portreteerimisvaist, kus inimene avaldub heatahtliku ent terava pilgu läbi, imetlust väärib kunstniku erakordne mitmekülgsus ja renessanslikud oskused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles