Teaduste akadeemias esitleti tänavust Eesti riigipreemiate raamatut

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Eesti Vabariigi preemiad 2021
Eesti Vabariigi preemiad 2021 Foto: Eesti Teaduste Akadeemia

Esmaspäeval esitleti teaduste akadeemias raamatut «Eesti Vabariigi preemiad 2021», mis koondab lood teaduspreemiate, F. J. Wiedemanni keeleauhinna ning spordi-, kultuuri- ja hariduspreemiate laureaatidest, nende tööst ning säravatest ja harukordsetest saavutustest.

Raamat räägib Eesti rahva kõige teravamatest tippudest ja nende erilistest kordaminekutest, mille taga on nii professionaalne võimekus, sisemine põlemine ja raamidest välja murdmine, kuid ka vaimustus ning kompromissitu pühendumine oma eri- või tegevusalale. Kogumik peegeldab saavutusi ja tegusid, mis on muutnud elu Eestimaal sisukamaks, paremaks ja ilusamaks.

Raamatus leiduvad teaduspreemiate laureaatide kirjutatud artiklid nende enda teadustöödest. Nii näiteks kirjutab Jüri Talvet oma rännakutest maailmakirjanduse hargnevate teede aias, Jonne Kotta mereelustikust muutuvas maailmas, Merike Sisask vaimse tervise mõjuteguritest ja ennetustööst ning Gert Hütsi, Martti Raidal ja Hardi Veermäe tumeainest ja ürgsetest mustadest aukudest.

Raamatu tutvustus teaduste akadeemias
Raamatu tutvustus teaduste akadeemias Foto: Eesti Teaduste Akadeemia

Samuti leidub raamatus põnevaid lugusid teiste kategooriate kõigist laureaatidest – muuhulgas näiteks kirglikust keelemehest, tõsiteadlasest ja armastatud õpetajast Jüri Viikbergist, pikaajalisest paraspordi edendajast Õnne Pollisinskist, tunnustatud iluuisutamistreenerist Anna Levandist, nüüdiskunsti emafiguurist Eha Komissarovist, Noarootsi gümnaasiumi asutajast ja arendajast Laine Belovasest, kõrgelt hinnatud loomaeksperdist Aleksei Turovskist ning armastatud õppejõust Maria Murumaa-Mengelist.

Raamat valmis Eesti Teaduste Akadeemia, kultuuriministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumi koostöös ning on saadaval raamatupoodides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles