Etendusasutuste rahastamine muutub uue seadusega paindlikumaks

Copy
Teater/lava/lavastus. Foto on illustreeriv.
Teater/lava/lavastus. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Valitsus saatis täna riigikokku etendusasutuse ja rahvusooperi seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis loob selgemad tingimused mitmekesise teatripildi toetamiseks ning muudab kaasaegsemaks teatrimaastiku korraldust ja rahastamist.

Suurim muudatus võrreldes seni kehtiva seadusega on võimalus sujuvamalt reageerida etenduskunstide valdkonna arengule. Seetõttu viiakse teatrite rahastamissüsteem ministri määruse tasandile.

Erinevalt seadusest on määrus paindlikum ja hõlmab kõiki rahastamise tahke ning selle muutmine ja täiendamine on paindlikum. Samal põhimõttel rahastatakse ka näiteks muuseume ja spordivaldkonda.

Seadusemuudatus vähendab muu hulgas ka etendusasutuste halduskoormust, näiteks täpsustatakse etenduste salvestamise ja arhiveerimise ülesandeid, samuti peavad teatrid pärast seaduse jõustumist hakkama publikut teavitama, kas ja milline on ligipääsetavus erivajadusega inimestele.

Seadusemuudatus on vajalik ka etendusasutuse mõiste täpsustamiseks, näiteks ei ole aastate jooksul muutunud teatri omandivormide seas enam riigiasutusi.

Etendusasutuse seadus on seotud mitme teise seadusega, näiteks autoriõigusi, säilituseksemplari, arhiivi ning sihtasutusi reguleeriva seadusega. Seadus jõustub plaani kohaselt 2022. aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles