INTERVJUU ⟩ Vene kriitik: Kreml vaatab teatritöötajaid nagu oma pärisorje

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Vene teatrikriitik Madina Davdõdova leiab, et teatrielu Venemaal on nii kunstiliselt kui ka poliitiliselt huvitav.
Vene teatrikriitik Madina Davdõdova leiab, et teatrielu Venemaal on nii kunstiliselt kui ka poliitiliselt huvitav. Foto: Madis Veltman

Vaatamata poliitilisele survele on Venemaal põnev teatrielu, kus igaüks võtab endale nii palju vabadust, kui palju tal jätkub selleks julgust. «Kusjuures tagajärjed pole kunagi ette teada. Vabalt võib juhtuda, et sa käitud julgelt ning sul ei juhtu selle eest midagi,» räägib intervjuus Postimehele Narvas Vaba Lava korraldatud Vabadusfestivali külastanud Venemaa juhtiv teatrikriitik, ajakirja Teatr peatoimetaja Marina Davõdova.

Veidi üle aasta on möödas sellest, kui Moskva kohus mõistis süüdi maailmas hetkel ilmselt tuntuima vene teatrilavastaja Kirill Serebrennikovi ja tema kaaslased nn Seitsmenda Stuudio kriminaalasjas. Mis mõju on olnud tänaseks sellel kohtuasjal ja otsusel Venemaa teatrile, kultuurile üldse?

(Serebrennikov ja tema kolm kaaskohtualust mõisteti süüdi teatrilavastusteks mõeldud riigi raha riisumises 129 miljoni rubla (1,5 miljonit eurot) eest. Sõltumatud vaatlejad peavad seda otsitud süüdistuseks, mille eesmärk oli Serebrennikovile kätte maksta tema lavastuste eest, mis võimudele ei meeldinud. Talle mõisteti kolm aastat tingimisi vangistust, mida ta ei hakanud edasi kaebama, kuna pidas seda mõttetuks võitluseks – J. P.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles