AK ⟩ Deemonlikud hinged mõõgateradel ja teadvustes

, ulmekriitik
Copy
Ulmekirjanik Rait Piiri hobiks on samurai relvad ja turvised. Pildil on Piir endale kuuluvas turvises.
Ulmekirjanik Rait Piiri hobiks on samurai relvad ja turvised. Pildil on Piir endale kuuluvas turvises. Foto: Kadri Umbleja

Seni laiemalt ajakirjaniku ja japanoloogina tuntud Rait Piir avaldas käesoleval aastal oma debüütkogumiku «Hinged mõõgateral», mis sisaldab nelja ulmelist lühiromaani. Pooled neist on puhtakujulised küberpungilikud lähituleviku põnevikud täis nanotehnoloogilisi imevidinaid, huvitavaid tehnoloogiaid ning tegevust meile tuttavas Päikesesüsteemis. Kogumiku teised kaks lugu kirjeldavad aga fantasy-stiilis sündmusi keskaegses Jaapanis, kus samuraid või teised kõrgest soost peategelased peavad rinda pistma mütoloogiliste ning üleloomulike jõududega.

Kohe alguses peab mainima, et sündmustest, kindlatest paikadest, maailmast või ulmebutafooriast lugusid kirjutades aitab teksti tugevusele ja usutavusele kaasa autori sügav huvi nende teemade vastu. Piiri kogumiku küberpungilikud lood on saanud nestet Jaapani anime ja manga rikkalikust maailmast, millest autor on näidetena ise välja toonud selliste tegelaste loomingu nagu Masamune Shirow või Katsuhiro Otomo, kellest viimase üks läänemaailmaski kuulsamaid teoseid on «Hing anumas» («Ghost in the Shell»).

Samuti võib kogumiku juttudest ideelisi – nanotehnoloogilised robotid, teadvuste ülekanne, tarumõistus, verised arveteklaarimised lähikosmose kolooniates – paralleele leida moodsatelt lääne autoritelt, olgu nendeks siis James S. A. Corey, Alastair Reynolds, Ramez Naam või Richard K. Morgan. Kindlasti aitas Piiri küberlugude vestmisele kaasa tema tehnikaajakirjaniku karjäär, mistõttu võime siit leida üsna usutavaid pilte inimkonna võimalikust lähitulevikust ja tehnoloogia arengutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles