Su T-särk kõneleb sinust nii mõndagi

Maria Helen Känd
, kultuuriajakirjanik
Copy
Galerii keskele on ehitatud riiete konteiner, millest terendab tähenduslik T-särkide hunnik.
Galerii keskele on ehitatud riiete konteiner, millest terendab tähenduslik T-särkide hunnik. Foto: Paul Kuimet

Tallinna Kunstihoone galerii näitusel «Sada särki seljas» vaatab külastajale vastu lett, mis on T-särkide kuhja (õnneks taaskasutatud rõivastest) all lookas. Aga miks särgid ja mis seos on neil kunstiga? Vastuse annavad kuraatorid Siim Preiman ja Sten Ojavee temaatilisteks peatükkideks jaotatud väljapanekul, kus vaadatakse kaugemale T-särkide moe- ja tarbeesemelisest mõõtmest.

Iroonilisel, aga ei tea, kas ka teadlikul kombel võiks näituse pealkirja pidada omamoodi EV 100 pidustuste kaimuks, kuna esitletud T-särkide eksemplaridega rullub lahti Eesti viimase 100 aasta ühiskondlike võtmesündmuste ja ka kohaliku tarbemoe ajalugu. Riided on küll näituse keskmes, kuid disainielamus pole siin peamine; hoopis põnevam on kuraatorite seatud sotsiaalne rakurss rõivaesemele, mis vaatleb särki kui identiteedikandjat ja -väljendajat.

Hea märgina on näitus tehtud selle kahele kuraatorile omases äratuntavas käekirjas. Ka varem on Ojavee keskendunud kunsti, moe ning ühiskondlike suundumuste lõimpunktide mõtestamisele – näiteks 2018. aasta Artishoki biennaali projektiga. Käesoleval väljapanekul tajub tema rolli moeäri ja kaubamärkidega seotud tausta avamises ja disainerloomingu tutvustamises, mille hulgast leiab ka kuraatori kohaliku lemmiku Laivi särgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles