Aivar Tõnso – mees, kes kuuleb kaugemale

Janar Ala
, toimetaja
Copy
«Kui kogu maailm mingitesse raamidesse suruda, siis see tähendab automaatselt väljapääsu otsimise vajadust,» räägib Aivar Tõnso. Hüpnosaurusena sel suvel Hiiumaal festivalil Sõru Saund esinemas.
«Kui kogu maailm mingitesse raamidesse suruda, siis see tähendab automaatselt väljapääsu otsimise vajadust,» räägib Aivar Tõnso. Hüpnosaurusena sel suvel Hiiumaal festivalil Sõru Saund esinemas. Foto: Maria Aua

Aivar Tõnso on Eesti underground-muusikas asju ajanud – kasutagem seda totaalset väljendit – esimesest päevast alates. Mingis mõttes võib öelda, et temast ­algas Eesti muusika nüüdisaeg. Tõnso nimest on kujunenud ka omamoodi omadussõna, millega on võimalik kuidagi määratleda muusikat, milleks muidu sõnu ei leia.

Tema tundlad asuvad kusagil mujal, väljaspool, seal, kuhu paljude teiste omad ei ulatu. Ta on mänginud, tutvustanud ja teinud uut ja piire kompavat muusikat. Pidanud plaadifirmat ja korraldanud üritusi. Toonud maale artiste.

Alates 2015. aastast on ta korraldanud muusika- ja helikunstifestivali Üle Heli, mille järjekordne ilmumine toimub ülehomme Tartus. Festival pidi seal tegelikult olema 2020. aasta kevadel, aga koroona tõttu tuli seda lõpuks teha nii ajaliselt kui ka ruumiliselt hajutatult. Kuna teineteist mõnevõrra tunneme, otsustasime sinatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles